Hírek

2013.11.07. 18:05

Pataky Péter MSZOSZ elnök az érdekvédelmi fúzióról és a bérharcról szólt

Zalaegerszeg - A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége Nyugat-dunántúli Regionális Képviseletének tegnapi megyeszékhelyi ülésén Pataky Péter MSZOSZ elnök tartott előadást.

Hajdu Péter

Az MSZOSZ elnöke az alapszervezeti titkárok, régiós és képviseletvezetők számára egyrészt a szövetség előtt álló szervezeti változásról szólt, majd a megkezdődött bértárgyalások helyzetéről adott információt.

Mint májusban bejelentették, az MSZOSZ, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, valamint az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége létrehoz egy közös szakszervezeti konföderációt. Mint az elnök elmondta az integrációs folyamat finisébe értek, december 6-án lesz az új szövetség alakuló kongresszusa. A három szövetség 64 tagszervezetet, országos ágazati szakszervezeteket tömörít.

- A leendő konföderáció lefedi az ország egész gazdaságát, és a teljes munkaerőpiacot. A szervezettségét a mintegy 250 ezer aktív szakszervezeti tag adja, a nem aktív, nyugdíjas taggal a 300 ezres létszámot is elérjük, azaz megkerülhetetlen lesz - mondta Pataky Péter, aki ezt követően a munka világának ma egyik legfontosabb kérdéséről, a jövő évi bértárgyalásokról szólt. Elmondta, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) a kormány, a munkaadók és a munkavállalói képviseletek között már volt egy hivatalos ülés.

Pataky Péter MSZOSZ-elnök a szakszervezeti célokról beszé lFotó: Katona Tibor

- A szakszervezetek álláspontja most egyforma. A tárgyalás három dologról szól, a két kötelező mértékről, tehát a minimálbérről és a garantált bérminimumról, továbbá a bérajánlásról. Ez utóbbi ugyan nem kötelező a munkáltatók számára, de várja az egész gazdaság, és az ajánlás körül alakulnak majd a keresetek - mondta az elnök. A mértékekről elmondta, a szakszervezetek 5,5 százalékos minimumbér és kötelező bérminimum emelést szorgalmaznak, a versenyszférát orientáló országos bérajánláshoz pedig 4,5 százalékos béremelést javasolnak.

A szakszervezeti fórumon átadták Ujvári Károly volt MSZOSZ képviseletvezető emlékére alapított Tett Érdekvédelmi díjat, majd a temetőben koszorút helyeztek el az elhunyt szakszervezeti vezető sírján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!