Hírek

2013.11.21. 09:20

Átprogramozott lámpák Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Átprogramoztak több forgalomirányító jelzőlámpát az elmúlt napokban a megyeszékhelyen. Kettő ezekből a Platán soron szolgál.

Arany Gábor

Az Arany János utcai kereszteződésben a Göcseji út felől érkező járművek ezentúl együtt kapnak szabadjelzést a Platán sori biciklisekkel, illetve a gyalogosokkal, ezért számukra a jobbra kanyarodó járművekkel elsőbbséget kell adni - magyarázta Horváth Viktória, a polgármesteri hivatal közlekedésszervezési szakreferense.

Ez eltér a korábbi rendtől, mert anno, a gyalog-, kerékpárút átadásakor úgy programozták az jelzőlámpákat, hogy a járművek, illetve a gyalogosok, kerékpárosok forgalma elkülönüljön egymástól. Emiatt viszont meghosszabbodott a fázisidő, amit gyakran nem vártak ki a biciklivel érkezők.

-A változást a jobbra kanyarodó járművek vezetőinek már sárga villogófény is jelzi - tette hozzá a városüzemeltetési osztály munkatársa.

A szakreferens elmondta, a Gasparich Márk utcai kereszteződésben is hasonló, gyalogost-kerékpárost, valamint a járműveket elkülönítő rend szerint működik a jelzőlámpa, ám ott nem lesz változás, mert nem voltak az Arany János utcaihoz hasonló kedvezőtlen tapasztalatok.

A Platán soron a kis Spar áruház melletti lámpa átprogramozása is megtörtént, árulta el Horváth Viktória.

A gyalogosokat ugyanis várakozásra kárhoztatja a jelenlegi jelzőlámpa program olyan fázisban is, amikor egyik irányból sem jön autó, ami a szabályokat kevésbé tisztelőket gyakran az átkelésre ösztönözi.

Itt jelenleg zajlik a beállítás, mert a szakemberek olyan, a forgalomhoz jobban illeszkedő megoldást keresnek, ami a közeli Göcseji úti, illetve Arany János utcai csomópontok forgalomlefolyásához is hozzáhangolható.

Szintén a forgalomhoz jobban illeszkedő programozást kapott a Köztársaság útján, a Liszt iskola előtti zebrát felügyelő lámpa. Korábban itt az alaphelyzetben sárga villogó jelzés a gyalogos hívására azonnal feléledt , a járműveket megállította és szabaddá vált az út a zebrán. Ez annyiban változott meg, hogy a jelzőlámpa alaphelyzetben zöldet mutat a járműveknek és a gyalogos bejelentkezése után nem azonnal, hanem a forgalomhoz igazodva változik meg a jelzés. Tehát az egymás után érkező gyalogosok nem kényszerítik sűrű megtorpanásra a Köztársaság útján haladó járműveket. A sárgavillogó üzemmóddal pedig csak 19 -7 óra között és a hét végén találkozhatunk.

A szakreferens elmondta, legkésőbb az év végéig befejeződnek a végleges átprogramozások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!