Hírek

2013.10.03. 16:08

Világnapjukat ünnepelték a szépkorúak

Nagykanizsa, Zalaegerszeg - Váltófutás, színi előadás, piknik és főzőverseny. Az idősek csütörtökön Zala megye két városában is programokkal ünnepelték világnapjukat.

Horváth A. Attila

Az ENSZ 1991-ben nyilvánította október elsejét az idősek világnapjává. Nagykanizsán a kedd óta zajló „Idősekért Nagykanizsán" Ünnepi Hét keretében reggel a szépkorúak sportnapjára került sor a Batthyány Lajos Gimnázium tornatermében, kicsivel később pedig a Hevesi Sándor Művelődési Központban vette kezdetét a Ki mit tud? – Idősek határokon átívelő kulturális és művészeti vetélkedője, melyen félszázan mutatták be produkcióikat.

– A sportnap az idősek heti rendezvénysorozat hagyományos eleme, hiszen most rendeztük meg 10. alkalommal – tudtuk meg a Batthyány-gimnáziumban Horváthné Hegyi Erzsébettől, a sportnap egyik szervezőjétől. – Az 5 fős csapatoknak különböző ügyességi feladatokat kell megoldaniuk például sorváltók keretében, továbbá asztalitenisz- és kosárra dobó versenyt is hirdettünk – folytatta Horváthné Hegyi Erzsébet. – Az ügyességi versenyre 16 csapat nevezett, ami lényegében rekord, ennyien még soha nem jelentkeztek. Többek között eljöttek a MOL, a Kanizsa Trend, a Tungsram, a Napfény Rákbetegek és Hozzátartozóik Egyesülete, a Hölgyklub, a Belvárosi Nyugdíjasklub, valamint a palini nyugdíjasok csapatai, utóbbiak először.

A Tungsram Nyugdíjas Klub két csapattal is részt vett a versenyeken, tudtuk meg Zsittvay Gáborné elnöktől.

– Minden évben itt vagyunk, mert lelkes a közönség és nekünk, időseknek is fontos a sport, sőt, talán az idő előrehaladtával egyre fontosabb – árulta el. – Éppen ezért a klubban most rendszeres tornafoglalkozást indítunk, heti egy alkalommal lesznek alkalmak, és bizony, van rá igény.

A Napfény Rákbetegek és Hozzátartozóik Egyesülete csapatának egyik tagja, Kőhidai Edit pedig úgy vélekedett: fontos, hogy az idős emberek rendszeresen mozogjanak, legyen ez torna, úszás, séta, vagy éppen kerti munka.

A HSMK-ban megrendezett kulturális seregszemlén többek közt beszédet mondott Asztalosné Zupcsán Erika, az Emberi Erőforrások Minisztérium helyettes államtitkára is, aki választ adott a novemberi nyugdíjemelés elmaradását firtató kritikákra. Mint rámutatott: nem emelésről, hanem immár másfél évtizede kiegészítésről van szó, ami a törvény szerint akkor jár, ha a mindenkori kormány tavasszal az inflációnál kisebb mértékben emeli a nyugdíjakat. Miután a mostani kurzus ennél nagyobb mértékben emelt, ezért most a jogszabálynak megfelelően nincs szükség a kiegészítésre, hangsúlyozta.

Zalaegerszegen piknikkel és főzőversennyel folytatódott csütörtökön az idősek hónapja rendezvénysorozat, amelyet az önkormányzat és az idősügyi tanács hirdetett meg. A Gasparich úti Idősek Otthonának udvarán (a városban működő klubok és idősellátással foglalkozó intézmények képviseletében) 15 csapat vállalkozott a főzésre, emellett EKG-vizsgálatra, szemészeti szűrésre jelentkezhettek, illetve egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadást hallgathattak meg a jelenlévők. Dr. Kocsis Gyula, a város idősügyi tanácsának alelnöke köszöntőjében elmondta, hogy hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a főzést, amely jó alkalmat kínál a közös kikapcsolódásra, beszélgetésre.

Zalaegerszegen a jövő héten három, várhatóan érdekes programmal készülnek a szervezők: kedden 9.30-tól a Keresztury VMK-ban Tóthné Steinhausz Viktória gyógytornász tart előadást, szerdán 14.30-tól a Petőfi-székhelyiskolában sportvetélkedő, csütörtökön 14.30-tól pedig szintén a Kereszturyban várostörténeti és műveltségi vetélkedő várja az időskorúakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!