Hírek

2013.10.11. 16:24

Vadbalesetek: nehéz ügy a kártérítés

Nagykanizsa - Dr. Nádor László a kompromisszum híve: vadbaleset után szerinte az a legjobb, ha mindenki rendezi a maga kárát, bizonyos kivételektől eltekintve ezt az irányt tartja mérvadónak a hazai jogalkalmazás is.

Horváth-Balogh Attila

Az Országos Magyar Vadászkamara Zala megyei területi szervezetének elnöke úgy véli, minden más, tehát akár egy peres eljárás is nagyon bizonytalan kimenetelű az autós számára, mert egyáltalán nem kézenfekvő, hogy a vadásztársaság a felelős minden, az útra tévedt vad okozta balesetért. A szakember azzal kereste meg a Zalai Hírlapot, hogy az elmúlt időszakban újra a fókuszba került vadbalesetek kapcsán szeretné ismertetni a vadásztársadalom álláspontját, s felvillantani valamit a hazai ítélkezés jogi hátteréről.

Fotó: Steyer Edina

– Az 1996. évi LV. törvény szabályozza a közúti jármű és a vad ütközése kapcsán felmerülő felelősségi kérdéseket – bocsátotta előre dr. Nádor László. – 1997-ben lépett hatályba, s ennyi idő alatt jó bírói ítélkezési gyakorlat született. Elöljáróban leszögezném: a vadásztársaságok – Zalában legalábbis – nem rendelkeznek felelősségbiztosítással a gépjármű-vad balesetekre. Ezért az autós egy ilyenkor csak a saját casco-jára, vagy a társaság kártérítésére számíthat – ám utóbbi megállapítása nem egyszerű. A vadászati törvény szerint ugyanis ha a vadásztársaság és az autós sem felelős a balesetért, akkor mindkettőnek viselnie kell a maga kárát. Előbbi felelőssége csak akkor állapítható meg, ha neki a baleset felróható, például ha hajtóvadászat volt és bizonyítani lehet, hogy a vadat az út felé hajtották, vagy ha a baleset helyszínének közelében etető van, illetve ha a társaság nem gondoskodott arról, hogy fokozottan vadveszélyes szakaszon a veszélyre figyelmeztető tábla legyen kihelyezve.

Dr. Nádor László végül hangsúlyozta: önmagában tehát az, hogy a közútra kerül a vad, nem rendellenes állapot, erről a Legfelsőbb Bíróság eseti döntést is hozott korábban. Sőt, az a normális, a természet törvényeinek megfelelő, hiszen mi, emberek léptünk be a vadak életterébe azzal, hogy élőhelyükön át utakat építettünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!