Hírek

2013.10.01. 17:19

Ünnepségekkel köszöntötték a szépkorúakat

Zalaegerszeg, Nagykanizsa - 1991 óta október elseje az idősek világnapja; ez alkalomból megyénkben is több helyütt köszöntötték, illetve köszöntik a szépkorúakat.

Horváth A. Attila

Zalaegerszegen egész októberben programokkal, összesen kilenc rendezvénnyel készül az önkormányzat és a város idősügyi tanácsa. Az idősek hónapja rendezvénysorozatot kedd délután nyitották meg ünnepélyesen az Art moziban, ahol előadás és kulturális műsor is várta a közönséget. Gyutai Csaba polgármester köszöntőjében Sütő András erdélyi magyar írótól idézett: „Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött".

– Az előttünk járó nemzedékektől csak tanulni lehet, egyebek közt tisztességet, becsületet, emberséget és főleg szeretetet – hangsúlyozta Gyutai Csaba. A polgármester arról is szólt, hogy a zalaegerszegi időspolitikát Idősbarát Önkormányzat díjjal ismerték el a minap. E díj az összefogásnak és a városban működő, kiváló minőségű intézményrendszernek is köszönhető.

Vigh László országgyűlési képviselő a megyeszékhelyi rendezvényen úgy fogalmazott: a társadalom intelligenciájának fokmérője az, hogy miként gondolkodik a szépkorúakról. A politikus Kalkuttai Teréz anya gondolataival köszöntötte az időseket, majd Jókai Anna Kossuth-díjas írónő mondta el gondolatait az öregedés megéléséről:

– Ne féljünk attól, hogy az ifjú embert, aki valamikor mi voltunk, megőrizzük magunkban, de ez a bennünk rejlő változatlanság ne a világnak, hanem önmagunknak szóljon.

Nagykanizsán a Hevesi Sándor Művelődési Központ színháztermében kezdődött el kedden az ünnepi hét. A jubileumi, immár tizedik programsorozatot Dénes Sándor alpolgármester nyitotta meg, aki köszöntőjében rámutatott: a kanizsai önkormányzat hitet tett az aktív időskor mellett, hiszen a város vezetése azt vallja, hogy szükség van az ezüst generáció által felhalmozott tapasztalatokra, melyekre a következő generáció is alapozhat.

– Nagykanizsa számon tartja és megbecsüli azokat, akik munkájuk és társadalmi szerepvállalásuk nyomán hozzájárultak a város és a közösség előrelépéséhez – fogalmazott Dénes Sándor, aki hozzátette: az ünnepi hét azt a célt szolgálja, hogy köszönetet és hálát mondjanak az időseknek mindazért, amit tettek.

Az is elhangzott, hogy Nagykanizsa büszke lehet az idősellátás színvonalára, a városban ugyanis olyan, egymásra épülő ellátási rendszer működik, melyben a házi segítségnyújtástól kezdve, a gondozóházon keresztül, az idősek bentlakásos otthonáig működnek intézmények.

A megnyitót követően a város idősklubjainak kulturális bemutatójára került sor, fellépett többek közt a Kodály Zoltán Művelődési Ház Énekkara, a Tungsram Nyugdíjas Klub, illetve a palini idősek is színpadra álltak.

Az elkövetkezendő napokban sokszínű program várja a kanizsai időseket, ma reggel 9 órától a kanizsai idősügyi kerekasztal tart beszélgetést a Honvéd Kaszinóban. Csütörtökön a BLG tornatermében sportnapra, a HSMK-ban pedig az idősek „ki mit tud?" vetélkedőjének zalai fordulójára kerül sor. Pénteken szintén a HSMK-ban ünnepi gálával zárul a programsorozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!