Hírek

2013.10.25. 16:00

Új adócsomag jön

Zalaegerszeg - Új adófajtától nem kell tartani, de adók, köztük a kisadók sem szűnnek meg. Inkább kisebb-nagyobb könnyítések, kedvezmények lépnek hatályba jövőre. Legalábbis ez olvasható ki a kormány nemrég előterjesztett 2014-es adócsomagjából.

Hajdu Péter

A korábbi évekhez képest ez egy megnyugtatónak tűnő törvénycsomag, véli Turzó György, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Zala Megyei Szervezetének elnöke, a kanizsai Pannonconsult Kft. ügyvezetője.

– Jó hír, hogy adóemelést alig lehet találni a csomagban, rossz hír, hogy átfogó adócsökkentést sem. A jövő évi változások legjelentősebbike a családi adókedvezmény kiterjesztése. Lényege, hogy míg eddig az adókedvezményt csak a 16 százalékos személyi jövedelemadóból lehetett levonni, addig a 2014-es törvényjavaslat szerint az egyéni 10 százalék nyugdíjbiztosításból és a 7 százalékos egészségbiztosítási hozzájárulásból is levonható. Ez azt jelenti, hogy például egy 100 ezer forintra bejelentett két gyermekes dolgozó 17 ezer forinttal jár havonta jobban, egy 500 ezer forintot kereső, három gyermekes adózónál pedig 85 ezer forinttal több pénz maradhat. További lényeges momentuma a kedvezménynek, hogy 120 ezer forint bruttó bér alatt két gyermek is elég ahhoz, hogy a jövedelme alapján számított legmagasabb kedvezményt igénybe vehesse az adózó. Azonban 125 ezer és 620 ezer forint jövedelem között már három gyereket kell nevelni a családban ahhoz, hogy a maximum kedvezmény elérhető legyen – sorolt a kiterjesztett családi adókedvezményt jellemző néhány adatot Turzó György.

Békefiné Olasz Mónika kislányával, Panna Boglárkával a játszótéren. A család várja a kistestvért, s annak is örülnek, ha a bővülő családi kedvezménynek köszönhetően kicsit több pénzük marad. Fotó: Katona Tibor

Ez a legnagyobb jelentőségű változás, egyrészt az érintettek számát tekintve is. Ugyanis a kalkulációk szerint több mint 250 ezer háztartásban juthatnak általa többletjövedelemhez. Az állami költségvetés szempontjából is a legjelentősebb tétel lesz, mert több mint 50 milliárd forintot vesz ki a büdzséből a családok javára.

A törvénytervezet elfogadása után családon belül illetékmentesen mozoghat majd a vagyon, azaz: – Illeték szempontjából a házastárssal azonos elbírálás alá esik a közeli hozzátartozó is. Tehát közeli hozzátartozó esetén is illetékmentes lesz a vagyonátruházás. A tizenöt éve tulajdonban levő termőföldet is illetékmentesen adhatja el jövő évtől a tulajdonosa, ez egyébként a lakások esetében már most is így van.

Mint az adószakértő elmondta, a változások között szerepel továbbá az is, hogy a bankok adómentesen engedhetik el jövő évtől a hitelt. Ez most persze illuzórikusnak tűnik, de ha mégis megtörténne, akkor az elengedett hiteltartozást jelenleg a személyi jövedelemadóban az összevont jövedelmek között kell érvényesíteni, tehát adózni kell utána. Jövő évtől már nem, mert adómentes lesz az ilyen banki ügylet.

– Ennek a részleteiről még nem tudunk, de valószínűleg a lakáshitelek és a diákhitelek rendezésével állhatnak összefüggésben. Hiszen biztos, hogy a bankoknak engedményeket kell majd tenniük. A kormány valószínűleg az ilyen ügyek megkönnyítése érdekében tette be az új adócsomagba – fűzi hozzá a szakember.

Akadnak kedvezmények a vállalkozók számára is.

– Pozitívumként lehet említeni a vállalkozásokat érintő adminisztrációs egyszerűsítést két adónemben, az áfá-ban és a társasági adóban. Ez esetekben nem jelentős hiba esetén – ami a mérlegfőösszeg 2 százalékát, vagy egymillió forint alatti eltérést jelent –, nem kell majd havonta önrevíziót végrehajtani, hanem az éves adóbevallással együtt javíthatók az említett, nem jelentős hibák. Egy nem kis jelentőségűnek ígérkező módosítás pedig a beruházásokat hivatott támogatni. Eddig a beruházási hitelkamatok 40 százaléka volt igénybe vehető adókedvezményként, amit 60 százalékra emelnek. Ez komoly kedvezmény lesz azoknak a vállalkozásoknak, amelyek fejleszteni akarnak. Élni is fognak vele – mondja Turzó György.

Sok kritika érte a magyarországi K+F tevékenységek alacsony támogatottságát. Talán ezen hivatott javítani, hogy a kutatás-fejlesztés költsége elszámolható lesz az anyavállalatnál is, ami kedvezően befolyásolja majd az innovációs tevékenységet.

– Az viszont egy kedvezőtlen változás lesz, hogy az energiaszektornak előre kell fizetni az energia adót. A mezőgazdaságot érinti, hogy 2018-ig a gabona ágazatban fennmarad a fordított adózás. Ugyanakkor az ügyfeleimtől is tudom, hogy igen nagy várakozás nyilvánult meg az élelmiszer-áfa csökkentése iránt. Ez viszont nem valósul meg, nyilván akkora kiesés lenne a költségvetésnek, hogy nem merték bevállalni – említette a legfontosabbakat Turzó György.

Hasonlóképpen, de más szempontok miatt nem vállalják be a luxusadó bevezetését sem, pedig az is nagy érdeklődést váltott ki. A szakember elmondta még, az adózás rendjéről szóló törvényben is történnek módosítások. Például az éttermi elektronikus nyugta elismerése. Tehát áfá-s számla nélkül is elismert költségnek minősül a vállalkozásoknál az éttermi szolgáltatás, amennyiben a fizető bankkártyával fizet, és a tranzakció kapcsán pusztán a nyugtával rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!