Hírek

2013.10.29. 16:40

A hétvégén halottainkra emlékezünk

Zalaegerszeg - Zalaegerszegen is készülnek már a hétvégére, mindenszentekre és halottak napjára.

Szabó Judit

Szokás szerint bejárta a temetőket a városvezetés mindenszentek előtt, bemutatva az ünnepekre időzített fejlesztéseket és karbantartási munkálatokat. Idén a Göcseji úti temetőben kivágtak 28 nyírfát, amelyek veszélyeztették a sírokat és a látogatókat. Jövő tavasszal pótolják a növényeket. A fakivágások folytatódnak, mivel a hársfák betegek, így az ünnepek után az egész hársfasort eltávolítják, közölte Gyutai Csaba polgármester kedden az Új temetőben tartott sajtótájékoztatón. A Göcseji úti temetőben új urnakripta parcellákat nyitottak és örökzöld cserjéket ültettek. A védett Riegler-Hajmássy kápolnát teljesen felújíttatta az önkormányzat, ez az egyik legszebb síremlék a temetőben, hangzott el a tájékoztatón.

A zalabesenyői köztemetőben 50 méter hosszan védőkorlátot építettek ki, Andráshidán pedig, ahol korábban a köztemetéses parcella volt, az összes fejfát kicserélték. Ságodban a településrészi önkormányzat tagjai és a lakók is segítettek a temető teljes területének rendbe tételében. Negyvenen dolgoztak, hogy az ünnepre minden szép legyen. Pózván felújították a ravatalozó tetejét, Ebergényben pedig térköves utat építettek a bejárati kaputól a ravatalozóig.

Gyutai Csaba elmondta, hogy idén ötmillió forintot költött az önkormányzat a temetőkben zajlott munkákra. Az Új köztemetőben kátyúztak és zúzalékkal töltötték fel a közlekedési utakat. Kijelöltek egy síremlékparkot is. Ide a régi, lejárt sírok értékes, megőrzésre méltó síremlékeit helyezik el. Eddig egy síremléket szállítottak a parkba, egy 40 éve lejárt nyughelyét.

Horváth István, a Városgazdálkodási Kft. vezetője elmondta. hogy november 1-től 3-ig a Göcseji úti és az Új temető reggel héttől este tízig lesz nyitva, a peremkerületi temetők pedig folyamatosan nyitva tartanak. A ravatalozóknál ki lesz téve az ügyelet elérhetősége, így ha valaki esetleg kapuzárás után bent maradna, fel tudja hívni a kollégáit. Sírhelyek megváltására az ünnepek alatt nem lesz lehetőség, de a Városgazdálkodási Kft. munkatársai segítenek megkeresni a sírokat, ha valaki nem találná a hozzátartozó vagy ismerős nyughelyét, és a sírhely lejáratának idejéről is felvilágosítással szolgálnak. A közbiztonságra ezúttal is segít vigyázni a Rendért egyesület és a polgárőrség. A sajtótájékoztatón felhívták a figyelmet arra, hogy a Göcseji úti temetőbe most sem lehet autóval behajtani, az Új temetőbe pedig csak a mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezőket engedik be kocsival. A Kiserdei utcában az út mindkét oldalán le lehet majd parkolni, de az utat az ünnepek idejére egyirányúsítják, csak a Ságodi út felől tudnak behajtani a gépjárművel közlekedők, a nekeresdi körforgalom felől nem.

A zalaegerszegi piacot már körülbelül egy hete a kegyeleti cikkek uralják, rengeteg koszorút, virágot és mécsest árulnak. Horváth István, a Vásárcsarnok vezetője elmondta, hogy sok alkalmi árus egészíti ki a jövedelmét ilyenkor koszorúkészítéssel. Vannak, akik éves szabadságuk egy részét ilyenkor, erre a célra veszik ki. A piacon egyébként november elsejéig (s aznap is), mindennap árusítanak kegyeleti árucikkeket. Pénteken, bár az ünnepnap, a csarnok is nyitva lesz.

A virágkereskedőknél múlt hét végén még visszafogott forgalmat tapasztaltak. Tóth Gyöngyi virágkötő mester, a Grácia Virágszalon vezetője elmondta, hogy inkább csak nézegettek a vásárlók.

– Az időjárás nagyon kedvezőtlen a koszorúszezon szempontjából, az örökzöldek ebben a melegben hamar kiszáradnak. A nyár is nagyon száraz volt, a fenyveseknek nem kedvezett. Csak a Svédországból hozatott Nobilis fenyő kivétel ez alól, én ebből sokat használok a munkáimhoz. Biztonsággal azonban előre csak a vizes oázisba elhelyezett virágkötészeti munkákat lehetett idén elkészíteni.

Tóth Gyöngyi elmondta: sokan ragaszkodnak mindenszentekkor a megszokott koszorúkhoz, és a vevők manapság nagyon árérzékenyek. Minden évben megjelennek azonban újdonságok a virágkötészetben, persze a különleges alapanyagoknak és alkotásoknak borsosabb az áruk. A virágkötő mester a virágárakról azt mondta: bár elterjedt, hogy ebben az időszakban drágább a virág, ez idén nem tapasztalható.

– Nem változtak az árak, legfeljebb azért érezhetjük így, mert a pénzünk lett kevesebb – vélekedett.

 

Szociális parcellák

Az első hírekkel ellentétben nem kell minden temetőben szociális parcellát kijelölni a januártól igényelhető szociális temetésekhez. Ahol az önkormányzat több köztemetőt működtet, elegendő lesz egy sírkertben. Zalaegerszegen ugyanakkor az Új temetőben és a besenyőiben is lesznek szociális parcellák. A szociális temetés lehetőségéről az önkormányzat tájékoztatja a temetésre kötelezettet, akinek ezután 3 napon belül kell döntenie, hogy igénybe veszi-e az állami szolgáltatást. Ha igen, 7 napon belül kell lebonyolítania a temetést, s abban személyesen közreműködni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!