Hírek

2013.09.29. 16:17

Tökfesztivál és Őszi Kavalkád (fotókkal, videóval)

Zala megye - Zalában is több településen zajlottak rendezvények az Itthon vagy - Magyarország, szeretlek! programsorozat keretében.

Szabó Judit

A Magyar Televízió körkapcsolásos műsorfolyamában, az Itthon vagy - Magyarország szeretlek! produkcióban Zalaegerszeg is szerepet kapott: a falumúzeumban zajló vasárnapi tökfesztiválról jelentkezett egy stáb élőben. A skanzenben ugyanakkor egész hétvégén zajlottak programok. Szombaton Őszi kavalkád címmel a városban működő szociális intézmények, valamint civil szervezetek mutatkoztak be. A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat rendezvénye bővelkedett kulturális és szórakoztató programokban.

A vasárnapi, ötödször megrendezett tökfesztivál annyiban tért el a hagyományoktól, hogy nem a gébárti Kézművesek Házában, hanem a skanzenben tartották. A fesztivál azért sem volt szokványos, mert idén kiegészült a pásztorhagyományok napjával. Prokné Tirner Gyöngyi, a szervező Kézművesek Háza vezetője elmondta: szeptember 29. Szent Mihály napja, ami úgy kapcsolódik a pásztorélethez, hogy ilyenkor hajtották be a nyájat, s ez volt a számadás napja. A munkabemutatók és az előadások is e témához kapcsolódtak. Az esős idő miatt a tervezett programok egy része elmaradt, a színpadi produkciókról le kellett mondani. A foglalkoztatóban azonban érdekes, népdalokkal és hangszerbemutatóval, többek között dudaszóval kísért előadást tartott Juhász Katalin és Szabó Zoltán néprajzkutató a 19. és 20. századi pásztortársadalomról, a pásztorok életéről, feladataikról, valamint művészetükről.

Szó esett a spanyolozásról is, amely a dunántúli térségben elterjedt díszítési technika volt: a fafaragásokat színes spanyolviasszal tették szebbé a pásztorok. Ma már kevesek birtokában van ez a tudás. A rendezvényen a nagykanizsai Stiller Gábor népi iparművész mutatta be a fortélyait: fésűk nyelét díszítette faragásokkal, melyeket kitöltött fekete és kék spanyolviasszal. Konrád Lajos fafaragó népi iparművész a tökfaragást, Bereczky Csaba, a népművészet mestere pedig a csont- és fafaragást mutatta be. A fesztiválon a tökfaragást is ki lehetett próbálni.

– A gyerekek egy része az eső miatt nem vállalkozott arra, hogy itt faragja ki a tököt, de megnézték a technikát, s otthon elkészítik – mondta Pozvai Andrea játékkészítő, a népművészet ifjú mestere.

A tökfaragásnak Magyarországon nincs hagyománya, árulta el, régen azonban késő ősszel, amikor minden betakarítással végeztek, szokás volt tököt tenni a kapuba, a kerítésoszlopra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!