Hírek

2013.09.03. 16:17

Több magyar fordult meg idén a letenyei határátkelőkön

A tavalyinál több magyar, de kevesebb külföldi állampolgár lépett ki idén nyáron a magyar-horvát határ két letenyei átkelőjén, ahol a múlt évit kissé meghaladva több mint 1,7 millió utast regisztráltak három hónap alatt - derül ki a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (ZMRFK) összesített adataiból.

MTI

A ZMRFK által kedden az MTI részére összeállított statisztikában az áll: a három nyári hónapban a letenyei autópálya vagy közúti átkelőt együttesen több mint 1,7 millió utazó vette igénybe, s a számuk alig 11 ezerrel több a tavalyi három hónap adatánál. A kilépő utasok száma közel 880 ezer volt, ami csaknem 20 ezerrel marad el a múlt évitől, a Magyarországra beutazók 826 ezres száma ugyanakkor több mint 30 ezerrel meghaladja a tavalyit.

Az adatok azt mutatják: az utazók közel kétharmada külföldi állampolgár, korábbi közlések szerint főként csehek, lengyelek, szlovákok, továbbá oroszok, ukránok és románok. Közülük 638 ezren lépték át kifelé a határt, majdnem 28 ezerrel kevesebben mint tavaly, a beutazó külföldiek száma ugyanakkor közel 30 ezerrel nőtt, meghaladva a 605 ezres utasszámot.

A nyári hónapokban 8,5 ezerrel nőtt a kiutazó magyarok száma, ami így meghaladta a 241 ezret. Ennél kisebb nagyságú, alig ezres volt a növekedés a belépő magyarok számában, az adat megközelítette a 221 ezret.

A rendőrség tájékoztatása szerint a két letenyei határátkelőn nyáron, három hónap alatt regisztrálják az éves forgalom 70 százalékát. Tavaly egész évben több mint 2,4 millió utas fordult meg Letenyén, és várhatóan idén is hasonlóképpen alakul majd a statisztika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!