Hírek

2013.09.27. 07:19

Kalandozások helyett romantika

Nagykanizsa - Szilva, felhő és pocsolya. Egy kis kreativitással akár mindegyikben rálelhetünk némi romantikára. Az apróságok helyett a romantikát manapság, tévesen rózsaszínű giccsfelhő lengi körül, s ettől a tinédzser fiúk haja az égnek áll. Pedig a lányok már minimális lovagiassággal is beérnék, nincs szükségük a hagyományos, kézzel – égetett szélű papírra – írt szerelmes levélre, de még rózsára és plüss állatokra sem.

Benedek Bálint

Vannak azonban kivételek, köztük a Batthyány-gimnázium tanulója, a 17 éves Szekér Zsófia és szerelme, a 20 éves Császár Roland. A fiatal pár három éve él harmonikus kapcsolatban, s erről árulkodott minden mozdulatuk. A szemükben égő tűz mindent elárult, ahogy egymásra pillantottak a természetességet és harmóniát sugároztak. Mint azt Roland elárulta: a lányokat le kell nyűgözni, s ehhez minden romantikus eszközt bevetett a kapcsolatuk elején és még most is. Nem csak a lányt, hanem a szüleit is levette a lábukról, akik a Zsófia szerint saját gyermekükként szeretik Rolandot.

– A párom figyelmes a kapcsolatunkban, soha nem feledkezik meg a hónap-, és évfordulókról, a nőnapról, egyébként minden földi jóval elhalmoz – mesélte Zsófia. – Jólesik a törődés, hiszen előfordult, hogy a közös életünk fényképeiből verssel megspékelve állított össze egy videót. A rózsákat leszárítva őrzöm, az első plüss kiscica is kiemelt helyet kapott az ereklyék között, sőt a kézzel írt szerelmes leveleket is külön mappa őrzi.

Roland kivételes jelentőséget tulajdonít egy nyakláncnak, melyen ringatózó szív alakú medál egyik fele minden nap a nyakában lóg, míg a másikat szerelme hordja.

– Ugyan nem tudjuk, mit hoz a jövő, de azt hiszem megtaláltam a másik felemet – mosolygott Zsófia. – Kettőnk között nagyon erős a kapocs, de ha elmegyek továbbtanulni, majd jön velem, és akkor nem kell attól tartanunk, hogy valamelyikünk is félresiklana.

Sokak, így a 21 éves kanizsai Földesi Eszter szerint a kapcsolatok nyolcvan százalékát tönkreteszi az oly' népszerű internetes közösségi oldal. A romantika helyett a napi számonkérés került előtérbe, mely elveszi az időt a kellemes együttléttől és felülkerekedik az állandó féltékenység.

– Amelyik fiú nem beszélget, flörtöl a Facebook-on lányokkal, miközben a barátnője epekedve várja, az hazudik – jelentette ki Eszter. – Közel két éve tart a szerelemünk, s mi tagadás, nálunk is voltak kisebb-nagyobb hullámvölgyek, de intelligensen kezelve, némi romantikával megfűszerezve orvosolható. Nem kell hozzá más, mint egy olajos talpmasszázs vagy egy üveg finom rozé, forró habfürdő és gyertyafény.

A lány szerint ezzel a kombinációval a párját bármikor leveszi a lábáról, ám a nyári naplemente összebújós sétával is nyerő választás lehet.

Kreativitását tekintve a 23 éves Illés Roland igazán romantikus típus, bár saját bevallása szerint még soha nem volt szerelmes. Legutóbb szíve választottját születésnapján egy a Batthyány-gimnázium bejárata mellett kifeszített óriásplakáttal lepte meg. Ám rajongása pusztán plátói lehet, hiszen a kiválasztott hölgy komoly párkapcsolatban él.

– Előfordult, hogy szív alakú szilvát vagy pocsolyát fényképeztem le a telefonommal és küldtem el üzenetben, máskor pedig festékszóró pisztollyal kanyarítottam az aszfaltra egy szívet – mesélte a hősszerelmes. – Most újabb meglepő, nagy volumenű tervet gondoltam ki, ugyanis eszemben sincs feladni a küzdelmet, eldöntöttem meghódítom Annát.

A kételkedő lányokat, miszerint a lovagiasság apró szikrája is hiányzik a mai fiúkból, azt meg kell nyugtassuk, bizony vannak még Rolandhoz hasonlók. Nem is kellett messzire menni, pusztán csak a kanizsai Batthyány-gimnáziumig, annak is a 11/F osztályába. Tislér Bence osztálytársai szerint is talpig úriember: minden illemszabállyal tisztában van, többek között előreengedi a lányokat az ajtóban, sőt nőnapra saját készítésű muffin süteménnyel készült. Ezzel az egyszerű, ám végtelenül kedves gesztussal örökre belopta magát a lányok szívébe, s mint elárulták: hasonló kedvességek a többiekben is benne vannak, csak még éretlenek és gyerekesek, félnek megmutatni ezt az énjüket.

Ács Gergő a Loud and Black szólógitárosa és Tóth Mária szerelme egy éve lángol. A kemény rocker szintén gyakran meglepi kedvesét, legutóbb 25 oldalas szerelmes levélben írta le az érzéseit.

– A focistákat viszont sokak nagyképűnek és bunkónak gondolják, olyanoknak, akik még magukkal sem állnak szóba, a barátom kivétel – így Rajkó Rebeka. – Másfél éves járásunk alatt virágot és szerelmes levelet is kaptam tőle, sőt a hajába nyíratott egy szívecskét benne a monogramommal. Ha romantikáról van szó, akkor mindig meg tud lepni valami ötletes ajándékkal, s olyankor egyszerűen elolvadok.

Kíváncsiak voltunk vajon a labdarúgók egyetértenek-e az előbb említett kritikával, miszerint kicsit sem romantikusak. A Nagykanizsai Labdarúgó Egyesület 17 évesei nem tagadták a vádakat, hiszen szerintük elég egy huncut mosoly és a lányok a lábaik előtt hevernek. Szerintük viszont a tizenéves tinédzsereket sem kell félteni, olykor megfordulnak a szerepek és ők sokkal kezdeményezőbbek, s mint a srácok stílusosan hozzáfűzték: szemed a pályán és ott egyetlen ziccert sem szabad kihagyni. Egyikük, Horváth Dávid másfél éve jár a barátnőjével, de saját bevallása szerint csak akkor kerül elő a romantika közöttük, ha szeretne valamit a lánytól. Olyankor aranyosabb, sőt előfordult, hogy tükörtojást is sütött neki.

Horváth Nikolett a Thúry-szakközépiskola 17 éves tanulójának csak rossz tapasztalatai vannak. A fiú kortársai leginkább úgy viselkednek, mint az óvodások, mások pedig inkább kalandot keresnek, abban pedig mindenre lehet számítani csak a gyengédségre és a romantikára nem. Ilyenkor a lányok – talán végső elkeseredésükben – az idősebb korosztályból válogatnak, néhányan akár még a 30 év feletti férfiak után nyúlnak, ugyanis az a korosztály tud bánni a lányokkal.

– Nem kell tejben-vajban füröszteni bennünket, viszont néha egy kedves szó, egy ölelés, egy apró ajándék sokat lendíthet a kapcsolaton – fűzte hozzá Nikolett.

Vele értett egyet a Zala Szépe idei győztese, a 18 éves Balogh Edina is. A zalaegerszegi szépség úgy érzi, a férfiak ebben a gyors világban elfelejtettek udvarolni, mindent a világhálón intéznek, pedig kapásból már a randira hívást lehetne romantikus formába önteni.

Az ideális férfinek kiforrott személyisége mellett sportosnak, céltudatosnak, magabiztosnak és jó humorúnak kellene lennie – mondta a tíz hónapja szingli Edina. – Nekem bizony jólesik, ha a férfi udvarol, s ebből nem engedek, de sokan félnek leszólítani is.

A romantika a szakpszichológus, Cs. Sipos Edit szerint mindenkiben megvan, ám meg kell érteni, hogy többen nem tudják olyan könnyen feltárni az intim szférájukat. A szakember szerint a párok nem mindig teszik a kirakatba a szerelmüket, ám négyszemközt már nem okoz gondot az érzelmek áramoltatása. A tinédzser fiúk a férfivá válásuk kapujában inkább erősnek és sebezhetetlennek szeretnének látszani, mint sem érzékenynek. S valljuk be ez így van rendjén!

Benedek Bálint jegyzete

Átölelni, megsimogatni, mélyen a szemébe nézni és csókot lehelni az ajkaira. A szerelmesek napi rutinja, mely egy csipetnyi romantikával megfűszerezve igazán felpezsdíti a kapcsolatot. Ezen kívül olyan emlék anyagot gyűjthetünk össze, melyeket majd az unokáknak is büszkén megmutathatunk. Tapasztalatból mondom, ha legalább születésnapján kreatív ajándékokkal lepjük meg kedvesünket, csillogó szempár lesz a jutalmunk – már ezért megéri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!