Hírek

2013.09.26. 15:28

Idősbarát önkormányzat díjat kapott Zalaegerszeg

Október elseje az idősek világnapja. A közelgő ünnep alkalmából tizedszer adták át a „Idősbarát önkormányzat” díjakat csütörtökön, a Parlamentben. Zalaegerszeget Idősbarát Önkormányzat különdíjjal” jutalmazták, amit Gyutai Csaba polgármester vett át.

Osváth Sarolta

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára köszöntőjében figyelmeztette a résztvevőket, az ország minden tájáról érkezett idős-szervezetek képviselőit: ne higgyenek az „üveggyöngyöt” kínáló ellenzéknek, amely eddig csak elvett a nyugdíjasoktól.

Ellenben a mostani kormány – folytatta Soltész Miklós – például a nyugdíjkassza államosításával megőrizte a nyugdíjak vásárlóértékét. De fontosak a társadalom „lelkére” ható lépések is, mint az önkormányzatok elismerése, a sokféle gondoskodásért, amit a nyugdíjasoknak nyújtanak.

Ezúttal tíz önkormányzat pályázatát díjazták. Utóbbiak az ünnepségen lehetőséget kaptak idősbarát politikájuk, eredményeik bemutatására.

Soltész Miklós (balról) és Gyutai Csaba a díjjal csütörtökön, a Parlamentben. Tizedszer tíz díjazott (Fotó: Osváth Sarolta)

Gyutai Csaba kiemelte: a zalaegerszegi önkormányzat nagy hangsúlyt helyez a nyugdíjas szervezetek, klubok segítésére. Idősügyi bizottságot hoztak létre, melynek munkáját a polgármester felügyeli. Bár Egerszeg nem tartozik az öregedő települések közé, nem feledkeznek meg a korosztályról. Az elmúlt években a legfőbb törekvés a megfelelő intézményhálózat kialakítása volt. Négy nyugdíjas klub működik, létrejött nyugdíjas otthon-ház, és idősek átmeneti otthona, de működik a fogyatékkal élők otthona és egy magas színvonalú ellátást biztosító idős-otthon is.

– Gyökereinket a megkapaszkodáshoz az idősebb generációtól kaptuk. Itt az ideje, hogy ebből a segítségből vissza is adjunk – tette hozzá végezetül Gyutai Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!