Hírek

2013.08.14. 08:28

Ivókút Zalaszentgróton a Batthyány-család emlékére

Zalaszentgrót - Elkészült, s Szent István-napján felavatják azt az ivókutat, melyet a Batthyány-család tiszteletére állítottak Zalaszentgróton.

Sámel József

A Zalaszentgrót történelmében jelentős szerepet betöltött, a településért sokat évszázadokon át sokat dolgozó család emlékére állíttatta a képviselő-testület a kutat, mely a Templom tér és a liget sarkán kapott helyet. Az önkormányzat három és fél millió forint pályázati támogatást nyert az alkotáshoz, melynek összköltsége 7,75 millió forint volt. A hiányzó összeget a város pótolta önerőből, s emlékérem kibocsátásával.

Fotó: Sámel József

A 2,26 méter magas ivókutat a városban régóta művészeti tevékenységet végző, szervező Lelkes Márk szobrászművész tervezte és készítette el, vörös tardosi mészkőből, az alkotás matt és csiszolt felületű. A kúton megjelenik a Batthyány-család több jeles személyiségének domborműve, oldalán kapott helyet a vízköpő, tetején pedig a család címermadara.

A szobor-ivókút felállításával megoldódott az eddig a Történelmi Emlékmű mögötti artézi kút helyezte, melynek vízét vezették el az új alkotásba. Az ünnepélyes avatásra augusztus 20-án kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!