Hírek

2013.08.26. 06:36

Gyermekjóga - Zalában született tankönyv szülőknek, tanítóknak

Zalaegerszeg – Piros könyv címmel látott napvilágot a megyeszékhelyen élő Balatoni-Huber Vera jógaoktató és budapesti társszerzője, Mitró Gabriella frissen megjelent kötete, amely a 7-10 éves gyerekeknek kínálja a jóga felfedezésének élményét.

Arany Horváth Zsuzsa

A barátságos munkafüzet küllemét öltő spirálozott, színes képes könyvecske alcíme a Naga jóga: dinamikus program kisiskolásoknak I., ami a lényeget el is mondja, a mozgásformákat az életkori sajátosságokhoz igazítva nem a meditatív irányba viszi. Másfelől pedig a számozásból kitűnik, hogy a folytatásra is számíthatunk, hiszen a szerzők az emberi test fontos pontjain, az indiai jógaterminológiában csakráknak nevezett pontokon végighaladva összesen hét könyv megjelentetését tervezik a Gyermekeink Mozgásáért Egyesület ajánlásával.

Balatoni-Huber Vera. Kislánya, Bori kétszer: könyvben és élőben

– Jógaképzéseken merült fel, illetve derült ki számunkra, hogy nincs magyar nyelvű kiadvány ahhoz, amit mi szeretnénk, így hát írtunk egyet – mondja Balatoni-Huber Vera érdeklődésemre. – Az általunk megcélzott korosztályt már nem köti le a mondókázós mozgássor, így a nekik való pózok, azaz ászanák, valamint a légzéstechnika gyűjteményét adjuk közre, s kiegészítjük egy kis ismeretterjesztéssel is a jógáról. Sokan még a felnőttek közül sem tudják, honnan ered az embert teljes egésznek tekintő filozófia és fizikai életprogram. Ráadásul a kisiskolások számára nagyon fontos a gerinc és a hát erősítése, hiszen hirtelen padba kényszerülnek, szinte egész nap görnyednek. Erre nagyon jó a jóga. A légzésformák elsajátítása is a megfelelő testkultúra kialakítása miatt lényeges, legyen hely a tüdőnek és a levegőnek a mellkas kiemelésével, a szép tartással. Végül a relaxációba is beavatjuk őket az ő szintjükhöz igazodva. Elalvás előtt jó, de dolgozat előtt is tudják ezzel uralni a stressz okozta érzelmeiket.

Utóbbi, mint hírlik, talán még az iskolai testnevelés óra kereteibe is beépülhet.

A könyvben a szerzők kislányai mutatják be a fotókon a pózokat, gyakorlatokat, a rajzos illusztrációkat pedig szintén zalaegerszegi illusztrátor, Nagy Katalin készítette.

– A gyerekek mozgásigényéhez igazodik a gyakorlatsor, ezenkívül a könyv végén megoldandó feladatok is várják a gyerekeket.

A könyvhöz készül az internetes weboldal, mely szülőknek is nyújt ismereteket.

Mi mindenre nevel a jóga?

A Naga jóga fejleszti a koncentrációs képességet, a magabiztosságot, az állóképességet, erősíti az immunrendszert. Javítja a testtartást, erősíti, ugyanakkor lazítja az izomzatot, oldja a stresszt, segíti a helyes lélegzés elsajátítását, tanítja a relaxációt, fegyelemre, figyelemre, tiszteletre tanít önmagunk és mások iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!