Hírek

2013.07.03. 17:01

Új Btk: leszállított korhatár a súlyos bűnökre

Zalaegerszeg - Az új büntető törvénykönyv lehetővé teszi a 12 éves gyerek büntetését is, de ez csak súlyos bűncselekményekre vonatkozik.

Arany Gábor

A büntethetőség alsó korhatára általános szabály szerint ugyanis nem változik, a 14. életév marad. Kivételesen, súlyos bűncselekmény elkövetésekor azonban felelősségre vonható a 12. életévét betöltött gyermek is. Ilyen kivétel a kiskorúak, gyermekek által elkövetett emberölés, halált okozó testi sértés, rablás és a kifosztás. A lopás nem! A rabláskor az anyagi javak megszerzéséhez személy elleni erőszak is társul. Tehát, ha 13 éves kamasz tör be, az nem minősül ilyen kivételes súlyú bűncselekménynek. Ám, ha zsákmányával távozva verekedésbe keveredik az őt elfogni akaró személlyel, akkor az már rablás.

Az elmúlt öt évben a 12-14 év közöttiek hét esetben követtek el emberölést, több százszor raboltak, majdnem ezer alkalommal pedig szándékos testi sértést valósítottak meg. Összességében évek óta 10-11 ezer körül alakul a fiatal elkövetők száma, a 12-14 éveseké elenyésző.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezekben az esetekben a 12-14 év közötti tettesekre büntetés nem szabható ki, kizárólag intézkedés alkalmazható. Tehát nem börtönbe kell menni a 12 évesnek. A 14 évesnél fiatalabb elkövetőre kiróható legsúlyosabb szankció a javítóintézeti nevelés. A 14 évnél fiatalabbakra vonatkozó hasonló szabályok több európai országban léteznek: 12-13 éves kortól felelősségre vonható a bűncselekményt elkövető gyermek (Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hollandia), kirívó esetben ennél fiatalabb, 9-10 éves kortól (Írországban, Máltán).

Rablás, ha erőszakkal szerzi meg; ez 12. életévtől büntethető. Fotó: Pezzetta Umberto

A szigorúbb elszámoltatás mellett a gyermekek büntetőjogi védelme erősödik. Továbbra is bűncselekmény a kiskorú érzelmi fejlődésének veszélyeztetése. Öngyilkosságban közreműködés helyett emberölésnek minősül, ha az elkövető 14. életévét be nem töltött vagy akaratnyilvánításra képtelen személyt öngyilkosságra rábír. A kiskorúak ellen elkövetett bűncselekmények esetén (nemi élet szabadsága, nemi erkölcs elleni bűncselekmények, emberkereskedelem) az elévülés továbbra is meghosszabbított. Tehát, aki ilyen bűncselekmény áldozatául esett, az a 18. életévének betöltése után megteheti feljelentést, erre öt évet ad a törvény.

A gyermekeknek joguk van ahhoz, hogy érzelmileg kiegyensúlyozott felnőtté váljanak. Több gyermekvédelmi szervezet, jogalkalmazó szerint a kiskorú veszélyeztetésének eddigi tényállása nem nyújtott kellő védelmet a kiskorúnak a vele közös háztartásban élő, nevelésére, gondozására köteles személyek megfélemlítése, megalázása ellen. Erre tekintettel a törvény a bűncselekmény tényállási elemei közé iktatta a kiskorú érzelmi fejlődésének veszélyeztetését is. Az új Btk. a kiskorú veszélyeztetését három külön tényállásra bontotta (kiskorú veszélyeztetése, gyermekmunka, kiskorúval való kapcsolattartás akadályozása). Kiskorú veszélyeztetése elnevezéssel csak a gyermekek fejlődését ténylegesen veszélyeztető vagy károsító magatartásokat illeti, és rendeli büntetni. A gyermekmunka körében büntetendő az, aki a fiatal munkavállalók (18 év alattiak) foglalkoztatására vonatkozó előírásokat megszegi. A kiskorúval való kapcsolattartás akadályozása nem büntethető akkor, ha az elkövető a kapcsolattartást az elsőfokú ítélet meghozataláig megfelelően biztosítja, az elmaradt kapcsolattartások pótlását megkezdi.

Az új törvénykönyv minősített esetként határozza meg a kiskorú elhelyezésének megváltoztatása körében az erőszakos elkövetést. Az erőszak és a fenyegetés irányulhat a kiskorú vagy más személy ellen is.

Külön tényállás a gyermekprostitúció kihasználása, ez hatékonyabb fellépést biztosít a gyermekek elleni szexuális bűncselekmények visszaszorítására. Minősített eset a 18. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett szexuális erőszak, szemben a korábbi törvénnyel, ahol a 12. életévnél fiatalabbak elleni erőszakos elkövetés számított minősített esetnek.

A nemzetközi elvárásokra figyelemmel a nemi erkölcs elleni bűncselekmények szövegezése megváltozott, szigorodnak a büntetési tételek, illetve több bűncselekménynél (például az előbb említett 18. életévét be nem töltött személy elleni szexuális erőszak) megszűnik a magánindítványhoz kötöttség.

Eltiltható a gyerekektől

Összhangban az Európai Unióban 2011-ben elfogadott irányelvével, az új magyar Btk. tartalmazza azt a szabályt, hogy azokat, akik kiskorúak ellen követnek el szexuális jellegű bűncselekményeket, el lehet tiltani minden olyan foglalkozástól, tevékenységtől, amely gyermekek, fiatalok felügyeletével, gondozásával, nevelésével függ össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!