Hírek

2013.07.31. 12:50

Készülnek a zalaiak a Mesterségek Ünnepére

Zalaegerszeg – Idén immár 27. alkalommal népesül be augusztus 17-e és augusztus 20-a között a Budai Vár a Mesterségek Ünnepén. A hagyományokhoz híven Zala is képviselteti magát.

Tavaly a kihalóban lévő mesterségek adták a központi témát, képünkön a zalai csapat csépel
(Fotó: Zala Megyei Népművészeti Egyesület)

Összesen közel 800 résztvevő mester portékái kápráztatják el a látogatókat az élő népművészet látványos fórumán, ahol a zalai egyesület 42 népművésszel szerepel. 

A vendég Kirgizisztán lesz, és szokás szerint jobbnál jobb színpadi programok, koncertek, táncelőadások is színesítik a kavalkádot a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szervezésében. 

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is fókuszba kerül egy mesterség, annak minden feldolgozási fortélyával, formájával együtt. Az idei választás a gyapjúfeldolgozásra és a hozzá kapcsolódó kismesterségekre esett, mint: nemezelés, csipkeverés, szövés, hímzés, viseletkészítés. 

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület mesterségbemutatói ugyancsak a gyapjúfeldolgozással kapcsolatosak. Ezekhez egész műhelyrendszert alakítanak ki, ahol kártolás, fonás, festés, nemezelés, szövés, gyapjúhímzés, torockói csipkekészítés kínál élményt a látogatóknak. A kiemelt témákon túl is lesznek mesterségbemutatók, így fazekas, kovács, fafaragó, bőrműves, csipkekészítő, hímző, gyöngyfűző, mézeskalács készítő, csizmadia, népviseletes babakészítő, kosárfonó, népi játékkészítő, szalmafonó egyaránt felvonul. 

A zalaiak persze nem hagyják itthon a nemrég felújított jurát sem. A Mesterségek Ünnepén ismét felállítják a nagyközönség számára az 1996-ban elkészített honfoglalás kori ősi lakhelyet. Sőt, néhány egyesületi tag a rendezvény idején életvitel szerűen is a jurtában lakik majd. 
A szervezők szeretnék, hogy minél többen népviseletben érkezzenek, ezért számukra fotózást szerveznek, a legszebbeket pedig díjazzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!