Hírek

2013.07.24. 11:36

Jubilált a Szent Rita Katolikus Tábor

Újudvar - Pénteken bezárja kapuit az idei Szent Rita Katolikus Tábor, mely immár a 20. volt. A most záruló tábor a „Toronyalja Fesztivál” nevet kapta, lévén a résztvevők hagyományosan a tévétorony alatt vertek sátrat.

Horváth-Balogh Attila

Érdekesség, hogy a táborral párhuzamosan a világ, illetve az ország más pontján is egybegyűlnek a katolikus fiatalok: e napokban Brazíliában, Rió de Janeiróban zajlik a katolikus ifjúsági világtalálkozó, Pécsett pedig magyar párja, a HungaRió.

– A Szent Rita Katolikus Tábort 1993-ban rendezte meg először Fliszár Károly akkori plébános, aki most a nagykanizsai Jézus Szíve Plébánia főesperes-plébánosa – bocsátotta előre az újudvariak mostani lelkivezetője, Szűcs Imre plébános, helyettes esperes. – Az idei immár a 20., szép, kerek jubileum és természetesen, nem lehet más célunk, mint hogy megéljünk még vagy hatvanat együtt, szeretetben.

A résztvevőket – akik két turnusban táboroztak, előbb az alsósok és a felsősök, a héten pedig a középiskolások, főiskolások és egyetemisták – számos színes program, éjszakai túra, számháború, kiscsoportos beszélgetés, előadások (az előadók sorában például prof. dr. Papp Lajos szívsebésszel) és persze, minden nap szentmise várta.

– Azt reméljük, hogy a táborlakóknak nem csak a vallásos szellemiséget tudtuk átadni, hanem kicsit újra megtanítottuk őket kommunikálni, ez ugyanis valahogy a mai fiatalok gyengéje – magyarázta Szűcs Imre. – Volt például egy olyan játék, amikor a fiúknak középkori lovag módjára kellett szerelmet vallani a lányoknak és 10-ből kilencen egyszerűen nem tudtak megszólalni. Szerintem ennek oka leginkább abban keresendő, hogy a kétoldalú kapcsolatok túlságosan leszűkültek az internetre.

Lehoczkiné Idei Viola és Svéger Szilvia a tábor felnőtt segítői, utóbbi immár 18 éve résztvevője az újudvari találkozónak.

– Kislány voltam, amikor először eljöttem a táborba, ami akkor annyira megtetszett, hogy azóta sem tudok elszakadni tőle – magyarázta Svéger Szilvia, aki szociális munkásként dolgozik, hajléktalanokkal foglalkozik Budapesten. – Olyan a légkör, a szellemiség, hogy visszahúzza az embert, ezt látom a gyerekeken is. Sokuk ugyancsak visszatérő, mert már tudják, hogy mire számíthatnak, pont úgy, mint a szüleik, akik pedig avval vannak tisztában, hogy itt jó kezekben van a nebuló.

Viola szintén szociális munkás, ő drogosokkal foglalkozik, s immár 8. éve Győrből jár Újudvarra.

– Itt táncot oktatok, egészségügyi feladatokat látok el, a kicsiknek pótanyukájuk voltam, elég komplex tehát a munkám – mondta.
Az interneten talált rá a táborra a budapesti Liptai András, aki a műszaki egyetemen villamos mérnöknek tanul.

– A világhálón olvasottak alapján azt gondoltam, kipróbálom én is a tábort – árulta el a 20 éves fiatalember. – Úgy láttam, hogy jó a társaság, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy a tábor kedvező árfekvése nem vonzott. Nem bántam meg, hogy eljöttem...

Szűcs Imre végül elmondta: a tábor talán legnagyobb élménye a múlt vasárnap esti szentmise volt, amit Fliszár Károly celebrált. A mise hírére olyanok is eljöttek, akik már a kezdetek kezdetén részt vettek a táborban, és ma már családosok. Nyilván, ők gyerekestől érkeztek, és fergeteges hangulatú sztorizós-beszélgetős este kerekedett a dologból, amiből még a tábor szervezői is hosszú ideig töltekezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!