Hírek

2013.07.05. 15:52

Földtörvény: külföldiek kizárva

Bókaháza - A földtörvényről tartott sajtótájékoztatót pénteken Manninger Jenő fideszes országgyűlési képviselő Bókaházán, egy gazdánál.

Szabó Judit

A Gazda Bt. telephelyén tartott tájékoztatón Manninger Jenő elmondta: az ország és Zala megye szempontjából is nagyon fontosnak tartja a földtörvény elfogadását, amelynek egyik fő célja, hogy külföldiek és spekulánsok ne tudják megvenni a magyar földet. Bár a kormánypártok kaptak kritikát jobboldalról azért, mert konkrétan nem tiltották meg a külföldiek hazai földvásárlását, ezt azonban nem tehették meg az uniós szabályok, vállalások miatt, hangzott el. Olyan jogszabály született ugyanakkor, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy a nem itt élő külföldiek termőföld tulajdonjogához jussanak.

Manninger Jenő a földtörvény másik fontos céljaként említette a birtokméretek változását. A Fidesz 40 százalékról 20 százalékra szeretné csökkenteni a nagybirtokok arányát, s a családi vállalkozások arányát növelné. A maximális birtokméret éppen ezért 200 hektár lesz, s állattartás esetén nőhet 1800 hektárra. A képviselő elmondta: Zala megyében még nincs pontos felmérés a birtokok használatáról, de tudják, hogy a szántók és rétek területe 180 ezer hektárt tesz ki, s ebből csak mintegy 40 ezer hektárt művel közel 650 családi gazdaság. Ez a 40 ezer hektár összesen ezerötszáz embernek biztosít megélhetést. A kormányzat szeretné, ha emelkedne ez a szám, zárta gondolatait Manninger Jenő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!