Hírek

2013.06.09. 09:12

Zalaiak a gátakon: óriási összefogást tapasztaltak

Dunaszentpál, Győrújfalu - Zala megyei tűzoltók, önkéntes csoportok is részt vettek az árvízi védekezésben - a tapasztalatokról beszéltek.

Horváth-Balogh Attila

Dunaszentpál, Győrújfalu - Apad a Duna - tudtuk meg Bajusz Csaba tűzoltó századostól, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat tagjától, aki vasárnap délelőtt irányította a 121 fős zalai hivatásos-tűzoltócsapat munkáját Dunaszentpálnál.

Képünkön Visnovics László és Szűcs László homokzsákokat tölt éppen. Középen Tislerics Antal ( Fotó: Szabó István)

Mint elmondta, a gát igencsak átázott, így a hétvégén annak úgynevezett bordás megtámasztásán dolgoztak. Pozitív fejleményként említette, hogy szombatról vasárnapra virradó éjszaka 10 centiméterrel csökkent a Duna vízszintje. Megyénkből egyébként több önkéntes tűzoltó-csoport is részt vett, vagy vesz az árvízi védekezésben, a murakeresztúriak csapata például csütörtök hajnaltól szombat reggelig dolgozott a töltés megerősítésén.

A murakeresztúri csapat 36-40 ezer zsákot töltött meg homokkal. Képünkön a helyiekkel kibővült csoport munka közben (Fotó: Szabó István)

- Szerdán indultunk útnak a közel 40 éves Magirus Deutz szerkocsinkkal, s megérkezésünk után Győrladamérban szállásoltak el minket - mondta el Tislerics Antal parancsnok, akitől azt is megtudtuk, az egyesület 7 fővel képviseltette magát a Zala Mentőcsoport kontingensében. - A Dunaszeg és Dunaszentpál közötti gáton dolgoztunk és mondhatom, embert próbáló volt. Összesen körülbelül 36-40 ezer zsákot töltöttünk meg és mozgattunk ottlétünk alatt.

A százhuszonegy zalai tűzoltó Dunaszentpálnál dolgozott a hétvégén  (Fotó: Bajusz Csaba)

Hasonlóan fogalmazott Karádi Ferenc nagykanizsai alpolgármester is, aki a Cseresnyés Péter polgármester felhívására és a kanizsai Fidesz szervezésében megalakult 12 fős önkéntes csapattal lényegében egy műszakon át segédkezett Győrújfalunál a homokzsákok töltésében és rakodásában.

- Még úgyis megerőltető volt, hogy egy-másfél óránként váltottuk egymást - magyarázta.
- Ám az mindenkinek erőt adott, hogy a védekezés során olyan összefogást tapasztaltunk, amilyet még a világon nem láttam. A helyben lakók nagyon hálásak voltak a külső segítőknek, a katasztrófavédelem és a honvédség részéről pedig elképesztő szervezettséget, pontosságot tapasztaltunk. Megjegyzem, a rendőrség is nagy erőkkel védi a kiürített Győrújfalu lakóházait és a bennük hagyott értékeket, még azt is igazoltatták, aki visszament, hogy megnézze az otthonát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!