Hírek

2013.06.02. 13:43

Trianon a nemzet gyásza (fotókkal, videóval frissítve)

Nagykanizsa - Vasárnap délelőtt a Jobbik, míg délután a Nagy-Magyarország Emlékmű szoborbizottsága emlékezett a trianoni diktátum 93. évfordulójára, mely esemény a szónokok szerint megpecsételte a magyarság sorsát.

Sámel József

Mint azt Zakó László, a Jobbik megyei elnöke vasárnap elmondta: pártjuk azért emlékezik külön, mert a Jobbik gyásznapnak tekinti 1920. június 4-ét, nem pedig a nemzeti összetartozás ünnepének. Az unióhoz való csatlakozás nem a szabadságot, hanem a kisemmizést hozta Magyarország számára, mely jelenleg gyarmati státuszban vegetál.

Murányi Levente, a Jobbik alelnöke arról beszélt, hogy a trianoni békediktátum nem csak egy esemény volt, hanem egy olyan folyamat része, ami sokkal korábban kezdődött, és tart a mai napig, melynek célja, hogy eltöröljék a magyarságot. A párt alelnöke úgy fogalmazott: a Parlamentben jelenleg csak a Jobbik képviseli a magyar érdekeket, a többi párt valami egészen mást tesz.

Kora délután a Nagy-Magyarország Emlékmű szoborbizottságra is emlékezésre hívta a kanizsaiakat. A rendezvényen felolvasták Takács János díszpolgár levelét, melyből többek közt az emlékmű felállításának majd eltemetésének és újbóli helyreállításának története is kirajzolódott.

Ezt követően Rajnai Miklós, Bánffy Miklós díjas bölcsész szólt az emlékezőkhöz. Mint mondta: a trianoni diktátum a nagyhatalmak által előre kigondolt terv szerint zajlott, ami megpecsételte a magyar nemzet sorsát. A bölcsész szerint az elmúlt közel száz év alatt többször is lett volna lehetőség a határrevízióra, de egyetlen politikai erő sem volt és ma sem olyan bátor, hogy megkérdőjelezze trianon jogosságát. Így a nemzet jövője és életben maradása a magyar kultúra mentén történő összefogásban rejlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!