Hírek

2013.06.03. 09:25

Mit láttunk - kóstoltunk a gasztro-hétvégén?

Izgalmas kulináris kalandra csábított a Gourmet Fesztivál az idén is a Millenárison: az ország legjobb vendéglői, borászai, cukrászai, gourmet boltjai mutatták be legújabb és legfinomabb étel-ital remekeiket. Volt minden, ami szem-szájnak ingere...

Osváth Sarolta

Az idén a szervezők a gulyást állították a fesztivál középpontjába, abból a meggondolásból, hogy a csúcsgasztronómiát és a mindennapok étkezési kultúráját közelítsék egymáshoz. Ennek jegyében csaknem minden résztvevő - köztük az ország 50 top étterme - saját gulyás-variációval is készült, azon a két-három különlegességen kívül, amit a fesztiválon bemutatni szándékozott. A gulyás a szokásos leves, illetve pörkölt formáción kívül hab, mártás, sőt, terrine  alakot (hideg, préselt előétel)  is öltött.

 

Szürkemarha gulyás (Fotók: Osváth Sarolta)

Az egyszerű háziasszonynak persze a családi tradíciókat őrző, saját gulyása tetszik a legjobban, de azért érdemes megkóstolnia a sztárséfek és a neves hazai amatőr szakácsok, például Váncsa István tibeti gulyását is. No meg a többit: szarvasgulyást, gulyáslevest ázsiai ízekkel, Thai  gulyás levest, somogyi gulyáslevest burgonyaprószával, Wiener Flakergulasch-t, balatonfüredi Baricska-gulyást. És itt még nincs vége a sornak, csak a befogadó-képességnek.  Láttunk  kecskehúsos koreai gulyáslevest,  balatoni pontygulyást, debreceni gulyás hot-dogot és a kardhalgulyást is. Megtudhattuk, hogy milyen a gulyás terrine és a gulyásleves-jégkrém: egyébként egészen ehető, de nem a gyerekek kedvence lesz. Az első hazai Michelin-csillagos étterem portugál séfje előtt le a kalappal: tudja az igazi, bográcsban főtt, tradicionális magyar gulyás titkát.

Spárgafőzelék nyúlfasírttal

De nem ragadhatunk le a főételnél, a fesztiválon felvonultatott ízek kavalkádjából még így is csupán nyálcsordító és ízelítő felsorolásra vállalkozhatunk. Az adagonként 500-1000 forint között kínált ételkülönlegességek között volt például libamájjal töltött füstölt csülök, kamcsatkai rákkal töltött pelmenyi (főtt tészta specialitás orosz földről), kókuszos spárgahabbal, lazaccal és pácolt fürjtojással készült csalánpüré, préselt malacfejhús, őz pleskavica házi ajvárral, szekfűgombás spárgafőzelék nyúlfasírttal, őzcomb zellerhabbal, rozmaringos knédlivel. A hagyományos  ételek kedvelői sem csalódtak, kóstolhattak töltött paprikát nagymama módra, ropogós kacsacombot, sertés szűzpecsenyét, szürkemarha borjúpörköltet, pacalpörköltet is, burgonyahabbal és házi savanyúval. Desszertként pedig választhattunk mákmousse-t eperhabbal, nekünk egyébként a mézes zsendicekrém levendula zselével  ízlett jobban.

Pacalpörkölt újragondolva

A fesztivál sokrétű gasztroélményét az ételekhez párosított kiváló italok, főként borok és a hagyományos kézműves termékek, sajtok, kolbászok, lekvárok,  mézek és számos kiváló cukrász ízbombái tették teljessé. Említést érdemel egy üdítő ital-innováció is, az egyik fővárosi ötcsillagos szálloda baristájának saját fejesztésű citromos limonádéja. Valószínűleg az idei nyár slágere lesz az uborkás-mentás, az áfonyás-szedres és a nem édesszájúaknak ajánlott szedres-borsos, valódi szikvízzel készülő ital. Természetesen nem csak alkoholmentes változatban képzelhető el...

Őzcomb zellerhabbal

Említést érdemel a fesztivál szakmai-ismeretterjesztő programja is: a színpadon három napon át  egymást követték a gasztro-világ avatott szakértői, akik hasznos tanácsokkal és érdekes praktikákkal látták el a közönséget. Tetszett például  három vidéki - debreceni, szegedi, veszprémi étterem - séfjeinek tájjellegű galuska bemutatója. Hozzánk a dunántúli ízeket álltak közelebb, a medvehagymás, kecskesajtos galuskára voksultunk, egyébként otthon is simán elkészíthető és bármilyen pörkölthöz illik. Volt még közértből, piacról, illetve őstermelőktől származó földieper tesztelés, sikert aratott a Harmadik Nyílt  Lazacbontó bajnokság, amelyen amatőr és profi versenyzők megmutatták, hogy lehet a legszebb és legpontosabb lazac filéket szelni norvég lazacból, minél legrövidebb idő alatt. Félsertéssel is megtették ugyanezt, igaz, csak bemutató jelleggel.

Zsendicekrém levendula zselével

Kiképezték a népes közönséget a cupcake díszítés csínyjára-bínyjára és egyebek közt a villányi szőlőmag termékek - olaj, liszt felhasználási lehetőségeire is, s nem maradt ki a hazai és a nyugat-európai sajtkészítés összevetése sem, némi kóstoló segítségével. Szerepet kapott persze az alkohol is, "Van, aki keserűn szereti" - címmel az egyre népszerűbb keserűk mutatkoztak be. Lázár Chef, a TV Paprika műsorvezetője a grillezéshez adott tippeket, megtudhattunk mindent a javuló hazai kenyérhelyzetről, a magyar kézműves pékségek törekvéseiről és a minőségi alapanyagokról is. Megkóstoltuk a kovászos kenyeret, ízlett.

Ahogy az egész Gourmet-fesztivál is jóízűre sikeredett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!