Hírek

2013.06.27. 11:01

Házszám: kötelező kihelyezni Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Július elsejével lép hatályba a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól szóló új önkormányzati rendelet, amelyet legutóbbi ülésén fogadott el a városi képviselő-testület.

Horváth A. Attila

A szabályozás jórészt az eddigi gyakorlatot rögzíti, egyebek közt előírja például, hogy a közterületek elnevezésénél a helyi kulturális, természeti vagy történelmi értékekre, sajátosságokra, a nyelvhelyességre és a közérthetőségre is figyelemmel kell lenni. A névmegállapítás a közgyűlés hatásköréhez tartozik, az előkészítés feladatait pedig az Utcaelnevezéseket Előkészítő Szakmai Bizottság látja el. Előírja továbbá a rendelet, hogy a nevesített közterületeken található ingatlanokat házszámmal, a külterületieket helyrajzi számmal kell jelölni. A házszámokat a jegyző állapítja meg határozattal, a táblákat pedig az önkormányzat térítésmentesen biztosítja. A kihelyezésükről a tulajdonos köteles gondoskodni: utcafronti kerítésen, a ház falán, vagy külön tartószerkezeten, a közterületről jól látható módon kell a házszámtáblákat feltüntetni. E szabályt egyebek közt a hatóságok tájékozódásának elősegítése indokolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!