Hírek

2013.06.13. 14:35

Gránát a házuk mögött

Söjtör - Nincs nyugodt pillanatuk szombat óta Némethéknek. Aznap derült ki, hogy a házuk mögötti domboldalban robbanótest lapul.

Arany Gábor

- A hét végén ballagás miatt rokonok jönnek hozzánk, most hogyan legyek nyugodt, ha pár méterre tőlünk ott a bomba - tette fel a kérdést Némethné Sallai Tímea.

A bombának nevezett, ám annál lényegesen kisebb, valószínűleg aknagránát a rókáknak köszönhetően került elő. A Kossuth utcai ház mögötti domboldalba ugyanis bekvártélyozták magukat ravaszdiék családostul, odút, járatokat ástak maguknak. Miattuk kérték a háziak az önkormányzat segítségét, meg is érkezett az állatok befogására a csapda, amit az odú közelében helyeztek el és közben fedezték fel a meredek, omladékos, homokos domboldalon a robbanószerkezetet.

- A polgárőrök vették észre a rozsdás holmit. Körül kerítették, jártak kint a rendőrök, ők is elkerítették, kikerültek a figyelmeztető táblák is. Az elmúlt hét végén nem történt semmi, ezért érdeklődtünk. Akkor azt az információt kaptuk, hogy 30 napon belül jönnek ki a tűzszerészek. Mi meg addig itt izguljunk? Mi történik, ha véletlenül valami kóbor állat elmozdítja és legurul a helyéről, mert szerintem egyáltalán nem stabil. Mi a biztosíték arra, hogy nincs ebből több is - kérdezte az asszony.

- Nekem azt mondták, hogy szórjak alá homokot, ha úgy látom, elmozdulhat a helyéről - teszi hozzá a lánya, Németh Klaudia.

Nem tette meg, de néhány napot biztos várniuk kell a az aknagránát elszállítására. A vonatkozó kormányrendelet szerint ugyanis a hatástalanításra a szükséges katonai tűzszerész erőt soron kívül kell kirendelni, amennyiben a robbanótestet lakóépületben, oktatási, nevelési, szociális, egészségügyi vagy más közintézmény területén, vízi vagy szárazföldi útvonalon, közforgalmú repülőtéren, közterületen, vízi létesítmény belső védőterületén lelték fel és a vízszolgáltatást akadályozza; illetve az egyéb helyen talált robbanótest sürgős tűzszerész mentesítése alapos okból indokolt. Minden más esetben a kirendelést 30 napon belül kell végrehajtani. Ezért aztán várhatnak Némethék.

Az aknagránát - amennyiben erőszakos behatás nem éri - jelenlegi helyén egyébként nem veszélyes. Vélhetőleg túl sok hasonlót sem rejthet a föld, mert Söjtörön a második világháború eseményei hamar túljutottak. A Vörös Hadsereg egységei 1945. április elsején, húsvét vasárnap estéjén értek ide. Bár a védők előkészítettek egy vonalat a Kun-völgyben, de ellenállás nem volt. A szovjetek faépítménnyel pótolták a németek felrobbantotta vasbeton hidat a Bükkalja patakon, a front meg sem állt  a faluban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!