Hírek

2013.05.03. 15:53

Zséda: a lelki egészségre kell törekedni

Egy nő minden körülmények között maradjon nő - fogalmazza meg amolyan ars poetica-ként Zsédenyi Adrienn, azaz Zséda. Az ország egyik legismertebb előadóművésze, a többszörösen díjazott, illetve aranylemezekkel kitüntetett előadó személyes életén keresztül próbál példát mutatni a hölgyek számára.

Gyuricza Ferenc

Zséda szerint a Dance című dalhoz  a megszokottnál kicsit érzékibb videoklip készült

Zséda azt mondja, neki tulajdonképpen könnyebb dolga van, hiszen nem ugyanazt az életet éli, mint az emberek többsége, saját maga osztja be idejét, szabja meg, hogy éppen mit csinál, legyen az a lemezkészítés, vagy éppen a turnézás időszaka. Most egyébként ez utóbbi van soron, hiszen legutóbbi nagylemeze, a tavaly ősszel megjelent Ötödik érzék dalait mutatja be. A koncertsorozat a nagylemez egyik legintimebb hangulatú szerzeménye után a Más világ címet kapta, ezt a programot láthatta a közelmúltban Zalaegerszeg közönsége is. Az énekesnő közben egy másik műsorral is járja az országot, utóbbinak A zongorista és én a címe, ami egyben azt is jelzi, hogy ez utóbbi rendezvényeken egy szál zongora-kísérettel szólaltatja meg dalait.

- Eredetileg Zalaegerszegre is A zongorista és én programmal érkeztem volna, ám az egyeztetések után végül mégis a Más világ turné anyagát mutattuk be, vagyis nagyobb zenekarral léptem fel - mondta az énekesnő. - Ez a műsor is különbözik attól, amit a közönség a korábbi években megszokott tőlem, hiszen áthangszereltük, finomítottuk egy kicsit a saját dalokat, mondhatni jazz-esebb, akusztikusabb világba ültettük át őket. Többek között ez is az oka annak, hogy jelen koncertsorozat a Más világ címet kapta.

Zséda szívesen lép fel Zalaegerszegen, tetszik neki a Városi Hangversenyterem akusztikája, s szereti az itteni közönséget is. Ahogy fogalmaz: a koncerten jelenlévők a kezdettel fogva vevők voltak az újszerű hangszerelésre, az előadás alatt végig vele voltak.

- Akik ismerik a pályafutásomat, tudják rólam, hogy a jazz az életemben mindig jelen volt, a kedvenc jazz szerzeményeim a popdalok mellett is állandóak jelen vannak a repertoáromban - magyarázta az énekesnő. - Ezért aztán mindig szerettem volna egy olyan koncertprogramot, amelyben több ilyen típusú zene megfér. Így aztán a Más világ turné programjába bekerültek azok a dalok is, amelyek úgymond segítettek azzá lenni, aki ma vagyok. Én ezeken a zenéken keresztül nemcsak énekelni tanultam meg, azaz találtam meg a hangomat és a stílusomat, de általuk magamhoz is közelebb kerültem. Emellett szeretek a mában is alkotni, ezt tükrözi a legutóbbi kislemezdalom, a Dance is, ami viszont egy modernebb hangzásvilágot képvisel. Nem számoltunk ezzel a dallal, az albumra is szinte az utolsó pillanatban, a leadást megelőzően öt perccel került fel, de a rádiók nagyon rátaláltak, majd elkezdték játszani, aminek én személy szerint kifejezetten örülök, hiszen általa megint egy másik oldalamat mutathatom meg.

Az énekesnő azt is elárulta, az említett dalhoz a szokottnál egy kicsit érzékibb videoklip készült, s ugyanebben az időszakban kapott felkérést az egyik hazai férfimagazintól egy interjúra. A lapnak nem az erotikus rovatában szerepelt, hanem életmóddal kapcsolatos kérdésekre válaszolt, ám ennek ellenére is történtek összemosódások. Zséda azonban már évekkel ezelőtt tisztázta a lap szerkesztőivel, de a rajongóival és közönségével is, hogy vetkőzős képekre vele kapcsolatban ne számítsanak.

- Amíg van a szakmai életemről és az alkotói munkásságomról van mit írni, addig engem felesleges megkeresni ilyen jellegű kéréssel - szögezi még le.

Bár dalait általában külsős szerzők jegyzik, Zsédenyi Adrienn mégis aktív részese az alkotói munkának. Nemcsak a dalainak témáiról, mondanivalójáról, szövegéről egyeztet folyamatosan az alkotótársaival, de a hangzásvilág tekintetében is szívesen kifejti véleményét. Ugyanilyen határozottság jellemzi azoknál a társadalmi szerepvállalásoknál, amelyek révén igyekezett a szavát felemelni a családon belüli erőszak ellen, vagy hívta fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre.

- Ezek belülről fakadó igények - sorolta. - A családon belüli erőszak elleni küzdelem teljes egészében egy általam felkarolt ügy volt, amihez aztán csatlakoztak nőjogi szervezetek is. Az emlőrák elleni küzdelem képviseletét pedig azért is vállaltam el, mert olyan központi kérdésnek tartom, amivel személyesen is azonosulni tudok. Nagy sikernek fogom fel, hogy abban az időszakban, amikor a szűrővizsgálatok mellett kampányoltam, mindig megnőtt az azokon részt vevők száma.

Zséda szerencsésnek mondja magát amiatt, hogy saját maga rendelkezik az idejével. Mint mondja: többnyire csak annyit dolgozik, amennyi jólesik. Tudja jól, hogy mindenki ezt nem teheti meg, ám ennek ellenére azon a véleményen van, hogy egy hölgy minden körülmények között törekedjen arra, hogy nő tudjon maradni.

- Elsősorban belülről fakad, hogy valaki jól érzi-e magát saját bőrében - mutat rá. - Elsősorban lelkileg kell egészségesnek lennünk, hiszen a mentális egyensúly sugárzik kifelé. Magam is erre törekszem, s igyekszem a családom számára is mindezt biztosítani. Nagyon sok édesanya neveli nehéz körélmények között gyermekét. Reggel nyolc órakor, vagy akár még annál is korábban mennek dolgozni, s csak munkából való hazaérés után tudnak velük foglalkozni. Nekem annyiban van könnyebb dolgom, hogy tudom szabályozni az időbeosztásomat. Amikor a lemezkészítés időszaka van, akkor többet vagyok odahaza, ha a turné időszaka jön, akkor viszont esténként erre kevesebb a lehetőségem, ám ilyenkor is igyekszem a lehető legtöbbet a családdal tölteni.

 

Ezek is érdekelhetik