Hírek

2013.05.15. 11:41

Százmilliós piacra nyílhatnak kapuk

Zalaegerszeg - Évente másfél millióan érettségiznek, de csak harminc százalékuk tud hazájában továbbtanulni, ezért sokan külföldön keresnek iskolát - mondta el a vietnámi nagykövet.

Arany Gábor

Erről is beszélt zalaegerszegi látogatásán Ngo Duy Ngo, a 86 millió lakosú Vietnámi Szocialista Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete. Mint a városházi találkozón elmondta, hazájában a szülők minden anyagi áldozatot vállalnak annak érdekében, hogy gyermekük tanulhasson, évente 130 ezren kerekednek fel, hogy a világ más táján folytassák tanulmányaikat. Ennek eredménye, hogy évente kettőmilliárd amerikai dollár nagyságú összeget költenek a vietnámi családok a gyerekeik külföldi iskoláztatásra.

Az amerikai, nyugat-európai egyetemek, főiskolák mellett kedveltek a közép-európai államok is. Magyarországon a debreceni egyetemen jelenleg száz vietnámi hallgatója van az orvosi, illetve gyógyszerész karnak. Ők mind önköltséges tanulók. Ezen kívül hazája évente 300 millió dollár nagyságú állami ösztöndíjjal támogatja diákjai külföldi tanulmányait. Tapasztalataik alapján a nagykövet elégedetten szólt még a pécsi egyetemről, ahol nővéreket is képeznek, ezekre szintén nagy szükség van országában. Megemlítette, hogy a két ország közötti legutóbbi megállapodás alapján vietnámi atomenergetikai szakembereket is képeznek már hazánkban.

Utalt rá, hagyományosnak tekinthető a vietnámi hallgatók jelenléte a magyar felsőoktatásban. Ennek köszönhető, hogy az ország felső vezetésében is dolgoznak abból a pár ezer szakemberből, aki Magyarországon szerezte meg diplomáját.

Bármelyik minisztériumunkba, kormányhivatalunkba látogatnak el, találkoznak magyarul tudó munkatárssal, jellemezte a helyzetet.

Ngo Duy Ngo vietnámi nagykövet

Ngo Duy Ngo ezért elsősorban az oktatás területén lát lehetőséget a kölcsönösen előnyös kapcsolatok fejlesztésre. Emellett nagyon jó véleménnyel van a magyar sportról, utalt hazánk előkelő helyezésére az olimpiai ponttáblázaton. Ezért szívesen látnának magyar szakembereket a vietnámi sportolók felkészítésében. Reményét fejezte ki, hogy a közeli jövőben Vietnámba látogatnak majd magyar futball-, illetve kézilabdacsapatok.

A gazdasági együttműködés lehetőségét taglalva Ngo Duy Ngo egyebek mellett arra utalt, hogy a hazánknál 3,5-szer nagyobb Vietnámban szükség lenne fejlett szennyvízkezelő és hasznosító technológiára. Emellett az élelmiszerbiztonság terén várnak segítséget. Mint mondta, az ellátás minőségére, az egészséges élelmiszerekre egyre nagyobb az igény az országában, ez abból is látszik, hogy sokan inkább már a nemzetközi áruházláncok boltjait részesítik előnyben a hagyományos piacok helyett.

A nagykövet utalt még a turizmusban, illetve a gyógyászatban rejlő lehetőségekre. Magyarországról világszerte tudott, hogy gyógyvizekben gazdag, ezekre alapozva hosszabb-rövidebb idejű orvosi kezelésekre jöhetnének ide a vietnámi betegek.

Ngo Duy Ngo arra hívta fel a figyelmet, hogy hazáján keresztül könnyen elérhetők a térség országai. Ez csak a szomszédos Kambodzsával, Laosszal együtt 100 milliós piacot jelent a befektetőknek, ám az ASEAN-államokban közel 600 millióan élnek.

A nagykövet végezetül úgy fogalmazott, a két ország felső szintű kapcsolatai megfelelőek, rendszeresek a találkozók, most már a települések, vállalkozások szintjén kell megtalálni a kölcsönösen előnyös együttműködés területeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!