Hírek

2013.05.01. 13:04

Kénytelenek feketén venni az inzulint?

Zalaegerszeg - „Élni fogok, élni akarok, mert még dolgom, feladatom van, úgyhogy rólam nem feltételezhető, hogy nemtörődöm lennék, elvégre puszta létezésem a bizonyíték az ellenkezőjére.”

Arany Horváth Zsuzsa

A 73 éves zalaegerszegi Szegvári Ábelné Éva 20 éves kora óta cukorbeteg, egyes betegségtípusú. Szigorú rend szerint él, minden szabályt betart. Mégis megvonták tőle a korszerű, analóg inzulint.

– Úgy éltem meg, mint egy büntetést – meséli, mutatva azt a rendeletet, mely alapot adott a fentiekre. A 2012 tavaszán életbe lépett rendelkezés szerint, akinek három hónapos fesztávban a vércukorszintje 8-as érték (HbA1c) fölé került, csak a korábbi humán inzulint kaphatta OEP-támogatással.

Szegvári Ábelné Éva megküzdötte a betegség csatáját. Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

Mi a különbség? Egyfelől a pénz. Mindkettő injekció, de az analóg háromszor annyiba kerül, mint a humán.

– Az analóg szabadabb életet biztosít a betegnek, nincs hatóránként megkötve a keze, a testsúly is stabilizálható, s az életminőség is egészen más – mondja dr. Oroszlán Tamás főorvos, diabetológus. – Persze jó a humán inzulin is.

– A beteg mégis büntetésnek éli meg...

– Nem csodálom – helyeselt Oroszlán doktor. – Hihetetlen rosszul kommunikálták ezt a rendeletet: az sejtették, hogy a betegek nem figyelnek oda magukra, az ő hibájuk, ha romlanak az értékeik. Az egyes típusú betegeket eleve nem szabadott volna a rendelet hatálya alá vonni. Mindazonáltal állítólag a statisztikák szerint a betegek 30 százalékánál sikerült a 8-as érték alá vinni a HbA1c-t, s ezzel jelentős megtakarítást ért el az OEP.

– Végül visszakaptam az analóg inzulint, mert többször is rosszul lettem, kiütések leptek el, s a sürgősségin kötöttem ki – folytatja t Éva. – De nem rejtem véka alá, feketén is szereztem a jó inzulinból.

– Életszerű – reagált a feketepiac említésére dr. Oroszlán Tamás. – Előfordulhat, hogy a szakrendelésen és a háziorvosnál is felíratják a betegek. Ebből is látszik, hogy a rendelet mennyire kontraproduktív. A kijátszására is akadt példa: a beteg a szomszédot küldte vérvételre, a jó érték elérése céljából.

A napokban olvasható volt: módosítás várható. A kormányzati portálon közzétett miniszteri rendelet-tervezet elfogadásával a jövőben újra lehetőség lesz analóg inzulinok százszázalékos finanszírozásának folyamatos biztosítására az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél, beleértve a gyermekkori cukorbetegeket.

Az egészségügyért felelős államtitkárság kedden közleményében azt közölte, hogy az elmúlt fél év és a szakmai szervezetek tapasztalatai alapján változtatják meg a szabályokat. A módosított jogszabály elvileg május 1-jén lépett hatályba.

Az elmúlt egy év a tapasztalatok begyűjtése mellett persze az indulatok felkorbácsolására is alkalmas volt.

„A modernebb analóg inzulinokról a korábbiakra való visszatérés az életminőség lényeges romlásával jár. Ezt akarják, akik kitalálták az egészet. Másképp, durvábban is lehet fogalmazni: „Pusztuljon az, akinek az életben tartása sokba kerül a társadalomnak.” – csak egy a sok-sok, e tárgyban született internetes bejegyzés közül. Közben többen javasolták, arra adjanak jogot a diabetológusnak, ha úgy látja, hogy a betege önhibáján kívül nem tudja produkálni a 8% alatti HbA1c-t, akkor is felírhassa számára az analógot.

Aláírásgyűjtés is született: „Mi, cukorbetegek elutasítjuk a 2012 áprilisában hatályba lépett, a Magyar Diabétesz Társaság által is támogatott új inzulinrendeletet, mert szigorú, igazságtalan és tarthatatlan szabályai komoly veszélybe sodorják az ´egészségünket´, jövőnket.” A szöveg kiemelte, sokan önhibájukon kívül nem képesek tartani a 8 százalék alatti szintet.

„E drákói szigorú, igazságtalan rendelettel rövid távon valóban nyerhet az állam, de hosszú távon óriásit bukhat a szövődmények növekvő száma, magas kezelési költségei miatt.” – írta tavaly a Diabétesz Generációk Magyarország Alapítvány képviselője.

Szegvári Ábelné Éva tehát már megnyerte a csatát. Küzdő típus: muszáj volt, úgy alakult, hogy ő nevelte fel az unokáját, aki már egyetemista.

– Még sokáig szeretnék gyönyörködni tehetséges, okos unokámban – mondta ottjártamkor a makulátlanul tisztán tartott lakásban, ahova épp a kedvenc vacsorájával várta haza az ifjú leányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!