Hírek

2013.05.10. 16:17

Jubiláló mentőszolgálat

Juhbélből készült sebvarró, érfogó, szike, alumínium mentőstáska, díszített háromszögkendő egy kiállítás bemutatott darabjai.

Benedek Bálint

Az egyebek között a mentősök eszközeit is felvonultató tárlat  pénteken a városi mentőállomás 60. és az Országos Mentő Szolgálat 65. évfordulója alkalmából nyílt a Halis-könyvtárban.

Az ünnepségre a nagykanizsai mentőállomás a jelenlegi dolgozói mellett a nyugállományú munkatársait is vendégül látta.ú

- A lengyel gyártmányú Nysa mentőautó volánjánál kezdtem a szolgálatot - mesélte a 63 éves Kománovics József. - Az eltöltött 18 év során sok kalandot éltünk át, persze kellemeset és borzasztót egyaránt, ez egy ilyen hivatás. Most felfedezni magunkat a kiállított tablókon nagy öröm,  nosztalgiázásra csábít. De azoknak is hasznos, akik nem sokat tudnak a mentősökről.

Cseresnyés Péter polgármester  úgy érzi,  a bajban  a mentősök jelenléte természetes, ám sokan nem is gondolnak bele mekkora erőfeszítéseket tesznek nap, mint nap azért, hogy segítsenek.

- Nem csak a jubileumon tartozunk köszönettel, hanem mindig - mondta Cseresnyés Péter. - Modern berendezésekkel és eszközökkel bővül a térségi központ,  így a mentősök feltételei is javulnak.

Olyannyira, hogy októberben európai uniós pályázati forrásból korszerű, új napkollektoros fűtésrendszerrel bővül a kanizsai mentőállomás épülete.

A mentősök elismerésre méltó hivatástudatára hívta fel a figyelmet Rigó Csaba, a Zala megyei kormányhivatal vezetője, kormánymegbízott is. Szerinte ahhoz, hogy 15 perc alatt Zala megyében mindenhova elérjen a mentő, komoly fejlesztésekre van szükség. Ezért 2014 végéig Zalalövőn és Söjtörön is mentőállomás létesül.

A Halis-könyvtárban az év végéig látható mentéstörténeti tárlaton a múltidézésen túl fényképekkel színesített tablókon a jelen is megelevenedik. Az ünnepség szervezői, Klaszán Sándor és Horváth Olga gyűjtései közben olyan óriási eddig feldolgozatlan anyagra bukkantak, hogy várhatóan őszre Nagykanizsa mentéstörténete 1960-2012 címmel egy könyvet is megjelentetnek.

Ezek is érdekelhetik