Hírek

2013.05.17. 09:57

Hordozókendő - a testközelség biztonságot ad

Zalaegerszeg - Hányszor fakad ki egy anya: nincs ezer kezem, azt sem tudom, hova kapjak... Ezer valóban nincs, de kettő igen, s ha ezeket szabaddá tesszük, máris ezernyi háztartási teendőt vagyunk képesek levezényelni.

Ume Anett

Ehhez kínál nagy segítséget a hordozókendő. Egyre nagyobb divat, hogy az anyák felkötik  csecsemőjüket a hátukra, s így végzik napi teendőiket. A kendők változatos színekben kaphatóak, így mindig lehet öltözékünkhöz megfelelőt használni. A nyári kánikulában sem kell attól tartani, hogy melegünk lesz alatta, egyrészt légáteresztő voltának köszönhetően, másrészt mert az anyák speciális képessége, hogy testükkel tudják szabályozni gyermekük hőmérsékletét.

A megfelelő és egészséges hordozásról a Születés hete alkalmán beszélgettünk Pajorné Rizmayer Zitával, gyermek rehabilitációs gyógytornásszal és hordozási tanácsadóval.

- Többféle hordozási technika létezik, én a speciálisan kialakított vászon hordozókendőben bízom. A helyes kötéssel és sávonkénti meghúzással a kendő a gyermek térdhajlatától a fejéig alátámasztja súlyát. Olyannyira eloszlatja azt, hogy akár meg is feleződhet az anya által cipelt súly - magyarázza Zita.

A kendőben C formájú gömbölyű testtartást vesz fel a csecsemő, melyben magzatként is pihent, és ez által a legkényelmesebb pozícióba kerül. Más kengurukban viszont, ahol a baba popsiján összpontosul a nyomás, és kifelé lóg a lába, könnyen elzsibbadnak a végtagjai.

- Hamis az az állítás, hogy a hordozás késlelteti a mozgásfejlődést, sőt motivációt nyújt a csecsemő számára, hogy elérje azokat a tárgyakat, amiket lát maga körül. Ráadásul az egyensúlyérzéke is fejlődik tőle - folytatja a tanácsadó.

A sok ölbe vétellel nem "rontjuk el" gyermekünket, sőt, a hordozással és a válasz-kész neveléssel biztonságérzetet nyújtunk számára, ami segíti, hogy kiegyensúlyozott gyermekké váljon. Ezáltal ő maga fogja igényelni az önállóságot, fokozatosan leválik az anyjáról.

A kendővel számos kötési formát alkalmazhatunk, a gyermek súlyától, korától és az anya adottságaitól függ, hogy melyik technikával kötjük és hova. Mellkason, háton, csípőn is utazhat csemeténk, igénytől függően. Kifelé nem ajánlatos kötni a babákat, mivel ha a háta a mi mellkasunkhoz ér, nem tudja felvenni a gömbölyded tartást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!