Hírek

2013.05.08. 13:01

Biohulladékgyűjtés Nagykanizsán: november végéig hetente

Nagykanizsa - Január elsejétől változott a lakosság körében egyre népszerűbb biohulladékgyűjtés szállítási rendje - a módosítás érdemi része éppen e napokban vált aktuálissá.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt Horváth Balázs, a hulladékszállítással foglalkozó Netta-Pannonia Környezetvédelmi Kft. ügyvezetője elöljáróban elmondta: a vállalkozás jogelődje, a Saubermacher-Pannonia Kft. 1993-ban kezdte el a maradékhulladék-gyűjtés mellett a szelektíven kezelhető anyagok egyes frakcióinak gyűjtését. Ez volt az úgynevezett BioPaÜ-rendszer, melyben a biohulladék mellett a papírt és az üveget gyűjtötték külön Nagykanizsa 2000 háztartásából. A széleskörű elterjesztésre a Zalaispa hulladékgazdálkodási projekt belépésével került sor két és fél évvel ezelőtt.

- Ekkor további 4000 háztartás számára biztosította a cég a komposztálható hulladékok elszállításának lehetőségét - folytatta az ügyvezető. - Az azóta eltelt időszakban a maradékhulladék mennyisége csökkent, az elszállított biohulladéké pedig a többszörösére nőtt. Ennek nemcsak az lehet az oka, hogy a komposztálható háztartási anyagokat a lakók már nem a maradékhulladékot tartalmazó edénybe rakják, hanem az is, hogy az addig elégetett hulladékokat - gondolok itt például a kaszálékra - immáron szintén a barna bioedényekben gyűjtik. Ez azt gondolom, a környezetvédelem szempontjából is előnyös.

Biohulladékgyűjtés a palini városrészben. Bogdán Zsoltnak és Takács Csabának van mit emelgetni. Fotó: Szakony Attila

Horváth Balázs azt is elmondta: január elseje óta újabb változás következett be a biohulladék-gyűjtésben, aminek az az oka, hogy a Netta-Pannonia idén vállalta, hogy lebonyolítja a tavaly elmaradt lomtalanítást anélkül, hogy annak költségét beépítené díjaiba. Ez viszont, nyilván, növeli a vállalkozás kiadásait - ennek kompenzációja érdekében csökkentették a biohulladék szállítási gyakoriságát évi 52 alkalomról negyvenre. Ez azt jelenti, hogy a szállítás csak szezonban, azaz a 20. és a 47. hét között történik hetente, egyébként kétheti gyakorisággal zajlik. Épp e héttől kezdődően viszik újra hetente a bioszemetet, s ez így marad november 22-ig. A Netta emellett - lakossági kéréseknek eleget téve - többletszolgáltatásokat is kínál: április közepe óta a Vár utcai telephelyen akár hétvégén is leadható kedvezményes díj ellenében a fűnyírásból származó kaszálék, továbbá a komposztálón a maximum 5 centiméteres átmérőjű faágakat (kivételt képeznek a fenyőfélék, mert gyantatartalmuk gátolja a komposztálást) ingyenesen el lehet helyezni.


Horváth Balázstól azt is megtudtuk, a biohulladékból előállított komposztot egyelőre a hulladéklerakón használják fel takaróanyagként, így a takaráshoz nem kell földet vásárolni. Az ügyvezető azt is elmondta: a tavalyi év során egyébként 3500 tonnánál is több komposztálható hulladék begyűjtésére került sor, a keddi kiskanizsai gyűjtés alkalmával pedig csaknem 37 tonnányi "zöld" hulladékot szállított be a nettás autó.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!