Hírek

2013.04.23. 16:53

Három lehetőség közül választhattak

Páka - Nem halasztható tovább a négy település együttes tulajdonát képező szennyvíztisztító telep felújítása. A mintegy 320 millió forint révén nemcsak a modernizálást, de a bővítést is meg kívánják oldani.

Gyuricza Ferenc

A munkálatokat azért kell mielőbb elvégezni, mert az 1995-ben üzembe helyezett szennyvíztisztító elavult technológiával készült, így a tulajdonosok és az üzemeltető Zalavíz Zrt. évek hosszú során keresztül környezetvédelmi bírság megfizetésére kényszerült, amit továbbhárítottak a lakosságra. Ennek okán a szennyvíztisztítóra rákötött négy településen - Páka mellett a szomszédos Csömödérben és Ortaházán, továbbá Kisszigeten - a megyei átlagnál jóval magasabb díjat kellett fizetni.

- Jelen pillanatban az ivóvíz és a csatorna együttes díja 1360 forint köbméterenként - mondja Páka polgármestere, Lukács Tibor. - Véleményem szerint eljutottunk arra a pontra, hogy a terheket már tovább nem növelhetjük, ezért valami megoldást kellett találni.

Lukács Tibor a felújításra váró szennyvíztisztító telep előtt. Fotó: Gyuricza Ferenc

Lukács Tibor azt mondja, amikor 2010-ben átvette a hivatalát, az első teendői közt volt a lehetőségek feltérképezése. Elvileg lett volna lehetőség a telep felújítására, de az 50 millió forintra taksált beruházás csak időnyerésre lett volna elegendő. Ezért a szolgáltatóval közösen a bővítéssel egybekötött modernizáció mellett döntöttek.

- Három lehetőségünk volt, vagy Lentihez csatlakozunk, s oda vezetjük el a négy településen keletkezett szennyvizet, vagy a gutorföldei tisztító szolgáltatásait vesszük igénybe. Mi inkább a harmadik megoldás mellett döntöttünk, s a 200 köbméteres kapacitás 300 köbméteresre bővítését támogattuk. Ennek 320 millió forint a költsége, amire már be is adtuk a pályázatunkat - folytatta a polgármester, majd hozzátette még: mivel a 64,27 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Páka eddig hitelfelvétel nélkül gazdálkodott, így abban bíznak, hogy a beruházáshoz száz százalékos támogatást kapnak, hiszen a kormány ígérete szerint az adósságkonszolidációra nem szoruló településeket a pályázatok révén, magasabb támogatási hányaddal jutalmazza az állam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!