Hírek

2013.03.10. 19:15

Vindornyalak, Tormafölde, Zalaszentbalázs és Rédics választott (frissítve)

Rédicsen Tóth Lajos, Zalaszentbalázson Hencsei Margit lett a polgármester, Vindornyalakon és Tormaföldén pedig Kovács János és Kondákor József korábbi elöljárók vezethetik a települést.

MTI

Rédicsen a választásra jogosult 810 főből 442 személy jelent meg az urnák előtt, ez 54,5 százalékos részvételt jelent. A helyi választási bizottság három érvénytelen szavazatot talált. A legtöbb voksot, 229-et Tóth Lajos, a község eddigi alpolgármestere kapta, így a 2014-es helyhatósági választásokig ő irányítja az önkormányzat munkáját. Soós Endrénére 151-en, Maróti Lajosra 59-en szavaztak. Rendkívüli esemény a rédicsi választáson nem történt.

Vindornyalakon két jelölt közül Kovács Jánost választották polgármesterré a kis falu lakói vasárnap. Hériné Paul Beatrix körjegyző tájékoztatása szerint rendben lezajlott a voksolás, melynek keretében a hetvenöt szavazásra jogosult polgár közül negyvenhatan járultak az urnához. Közülük harmincnyolcan a tisztséget korábban öt cikluson át betöltő Kovács Jánosra adták voksukat, heten Takó Imrére szavaztak, míg egy valaki érvénytelenül töltötte ki a lapot.

Tormaföldén a névjegyzékbe vett 319 főből 215 személy élt állampolgári jogával - tudta meg este a ZH. A négy fős testületbe a 179 szavazatot kapott dr. Bertha András, a 137 voksot begyűjtött Gaál László, a 134 személy által támogatott Hajdú László, valamint a 123 vokssal rendelkező Horváth László került be. A további jelöltek közül Boa Gézáné 100, Vargáné Aranyos Ildikó Rózsa 66, Kovácsné Magyar Erzsébet pedig 43 szavazatot kapott. A választópolgárok többségének akaratából a község polgármestere továbbra is Kondákor József marad.

Később az MTI azt közölte: kimaradt szavazólapok miatt újra kellett számolni a képviselő-választás eredményét Tormaföldén, ahol így módosult az új testület összetétele. A település körjegyzője, Hercz Judit megismételte, hogy a képviselő-testületbe a szavazók hét független jelölt közül választhattak. Az újraszámolás eredménye alapján a település lakói a legtöbb voksot Bertha Andrásra, Gaál Lászlóra, Horváth Lászlóra és Hajdú Lászlóra adták le.

Az első számolási eredmény szerint sorrendben még Boa Gézáné érte el a bejutáshoz szükséges számú szavazatot. A véletlenül kimaradt szavazólapok összesítése alapján azonban az derült ki, hogy Hajdú László - eddigi alpolgármester - a harmadik legtöbb voksot gyűjtötte be, így lett újból a képviselő-testület tagja.

A körjegyző hozzátette: a polgármester-választás eredményét nem befolyásolta az újraszámolás, vagyis Tormaföldét továbbra is az eddigi polgármester, Kondákor József (független) irányítja, aki 160 voksot gyűjtött össze. Ellenfele, az ugyancsak függetlenként induló Vargáné Aranyos Ildikó 52 szavazatot kapott, de további öt érvénytelen szavazólapot is regisztráltak.

Az időközi választást azért kellett megtartani Tormaföldén, mert személyi ellentétek miatt december közepén a képviselő-testület feloszlatta önmagát.

Zalaszentbalázson ugyancsak választást tartottak vasárnap, mivel a képviselő-testület tavaly december 21-én feloszlatta magát, mert nem tudott tovább együtt dolgozni Uzonyi Dezső polgármesterrel.

A vasárnapi választáson három polgármesterjelölt - Hencsei Margit, Takács István József és Uzonyi Dezső László - és tíz képviselőjelölt mérettette meg magát.

A helyi választási bizottság a  voksok összesítését követően adott tájékoztatást, mely alapján Zalaszentbalázs polgármesterének Hencsei Margitot választották 330 érvényes szavazattal. A képviselő-testület tagja lett továbbá Verasztó Jánosné, Hencsei Sándor, Dominkó Tibor és Horváthné Bereczki Krisztina független jelöltek

A község körjegyzője, Gigler Ildikó elmondta: a 702 helybéli választópolgár közül 479-en adták le voksaikat, vagyis 68 százalékos volt a részvételi arány.

A három független polgármesterjelölt közül Hencsei Margit 330 voksot kapott, Uzonyi Dezső eddigi polgármester 91 szavazatot nyert el, a mostanáig alpolgármesterként tevékenykedő Takács Istvánra pedig 55-en szavaztak.

Zalaszentbalázson nem sikerült elsőre megállapodni a több településsel együtt alkotott új közös önkormányzati hivatalról, emiatt döntöttek december közepén a képviselők a testület önfeloszlatásáról - idézte fel a körjegyző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!