Hírek

2013.03.10. 09:44

Szemléletváltásra ösztönözve - környezetvédelem Fityeházán

Fityeház - Parancsoljunk megálljt a hulladéknak... - de hogyan? Erre a kérdésre adott válaszokat az egyházközség által szervezett szombati környezetvédelmi program, ahol felnőttekre, s gyerekekre egyaránt érdekes program várt.

Sámel József

Polgár Róbert plébános elkötelezett híve a környezetvédelemnek, s ez nem csak prédikácóiban, de tettrekészségében is megmutatkozik. Az atya pár évvel ezelőtt már elnyert egy pályázatot, melynek eredményeként Murakeresztúron és Fityeházon közel 200 portán sikerült megoldani a zöldhulladék komposztálását.

- A mostani pályázat a szemléletformálást hivatott elősegíteni - mondta Polgár Róbert plébános, aki jelezte: az elnyert 17.5 millió forintból és az egyházközség által vállalt egymillió forintos önerőből tematikus napokat szerveznek. - A mostani az első ilyen egész napos program, ezúttal a hulladékkezelés kerül terítékre. Szeretnénk elérni, hogy az emberek szemlélete, miszerint mindent meg lehet vásárolni, megváltozzon. Egy Fityeházhoz hasonló kistelepülés évente több száz tonna szemetet termel.

A 9 éves Dobos Réka (balról) és a 6 éves Istiván Lilla az újrahasznosítás jegyében régi gyöngyökből készítettek új ékszereket (Fotó: Szilárd Gergely)

- Szeretek barkácsolni és különböző dolgokat készíteni - árulta el a 6 éves Baranya Gellért, aki le sem vette a szemét az általa díszített befőttesüvegről. - Ebbe teszem majd bele a kincseimet - árulta el a kisfiú, aki pillanatok alatt új funkciót talált a korábban még hasznavehetetlen holminak.

- Nem csak itt a nagyinál, hanem odahaza, Semjénházán is van szelektív kuka - mondta a 9 éves Dobos Réka, aki azonnal felvilágosított arról, hogy a szelektív gyűjtés lényege miben áll. - Külön helyre kell bedobni a fehér és színes üveget, a műanyagot és a papírt.

Mint azt Polgár Róbert plébános elmondta: a projekt keretében összesen öt tematikus napot szerveznek, legközelebb a háztáji termelés előnyeit veszik számba, de a későbbiek során terítékre kerül az energiatakarékosság ügye, illetve a fenntartható közlekedés is.

A hétvégi rendezvényen résztvevők nem mentek haza üres kézzel, az új információk mellé egy-egy évelő növényt is hazavihettek, amit odahaza el is ültethetnek. Azok közül pedig, akik az összes tematikus programon aktívan közreműködnek, egy százezer forintos kerékpárt sorsolnak majd ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!