Hírek

2013.03.04. 15:00

A 13 éves lányok 71 százaléka igényelte idén a HPV-oltást

Zalaegerszeg - A tizenhárom éves lányok több mint 70 százaléka jelentkezett az idei HPV-oltás programba Zalaegerszegen. Február 15-ig lehetett beadni a kérelmeket az ingyenes vakcinákra, a határidő jogvesztő volt.

Szabó Judit

Az önkormányzat harmadik éve biztosítja a méhnyakrákot és  nemi szervi szemölcsöt okozó Humán Papilloma Vírus elleni védőoltást ingyenesen a tizenhárom éves lányoknak. Az oltás sorozatot azok kaphatják meg, akik zalaegerszegi lakcímmel rendelkeznek és ténylegesen a városban élnek a törvényes képviselőjükkel közös háztartásban.

Az oltást kérelmezni kell. Ahogy az előző években, idén is az érintett korosztály mintegy háromnegyede jelentkezett a programba. Zimborás Béla, a polgármesteri hivatal humánigazgatási osztályának vezetőhelyettese  elmondta: a február tizenötödikei határidőre a 219 jogosult közül 155  adta be igénylését (vagyis az érintettek 71 százaléka). Valamennyi kérelem megfelelt a helyi rendeletben előírt   feltételeknek, és mindenki csatolta a szükséges nyilatkozatokat, így  egyetlen igénylést sem kellett elutasítani.  A hivatal már kiküldte az erről szóló határozatokat a családoknak, a levelet várhatóan ezekben a napokban mindenki megkapja.

A vírus elleni  védettség kialakulásához  három oltást kell beadatni. Fotó: illusztráció

Az oltássorozat három alkalomból áll, így alakul ki a teljes védettség. Mindhárom injekciót igénybe kell venni, aki kiszáll a programból, annak vissza kell fizetnie a már megkapott  oltások árát. A HPV-oltást mindenkinek  a saját háziorvosa adja be.

Az önkormányzat 2011-ben 8,5 millió forintot költött az egészségügyi programra, tavaly pedig 7,9 milliót. Idén 9 millió forint szerepel a város költségvetésében erre a célra, közölte Zimborás Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!