Hírek

2013.01.17. 21:51

Diaz és Odett az Eurovíziós Dalfesztivál elődöntősei között

Nagykanizsa, Zalaegerszeg - A kanizsai zeneszerző Csöndör László Diaz és a megyeszékhelyi énekes, Polgár Odett szerzeményét is beválasztotta a szakértő zsűri az Eurovíziós Dalfesztivál magyar elődöntőjének idei 30 jelölt dala közé.

Benedek Bálint

A Dal című magyar előválogató show február 2-án indul a közszolgálati televízióban. A közéleti személyiségekből, zeneszerzőkből, énekesekből álló ítész csapat a közönséggel karöltve arról dönt, hogy melyik produkció képviselje hazánkat a május 14-18. közötti svédországi döntőben.

- A kereskedelmi televíziók tehetségkutató műsoraiból ismert Puskás Peti és a vietnami származású Tran Duc Anh művésznevén Düki közös dalszerzésbe fogtak, ám az ötletelésbe engem is bevettek - mesélte a már évek óta a fővárosban élő, s zeneszerzőként tevékenykedő, Csöndör László Diaz. - A közös munka során hamar világossá vált, hogy egy hullámhosszon vagyunk: megtaláltuk a közös hangot, a gondolataink egy irányba mutattak, s hasonló érdeklődési körrel rendelkezünk. Ezt megkoronázandó eldöntöttük, hogy hatalmas fába vágjuk a fejszénket és egy közös dallal nevezünk az Eurovíziós Dalfesztiválra.

Lírai szövegezésű, ám lendületes, fülbemászó muzsikát készítettek a fiatalok - magyarul. Ezúttal ugyanis a szabályváltozások kimondták, hogy az adott nemzet kizárólag anyanyelven nevezhet a kontinensviadalra. Ez sem hozta zavarba a fiúkat, hiszen a pop-rock és Rhythm and Blues elemekkel gazdagon átszőtt crossover (zenei stílusokat vegyítő) muzsikát készítettek el.

- A hangszerelés teljes egészében hozzám tartozott - folytatta Diaz. - Peti írta a szöveget, Düki dalszerzőként sokat segített. A zenei berkeken belül a pályázat kiírását követően már pontosan lehetett tudni, hogy a versenyre sokan készülnek. Végül az előadók 244 dallal neveztek, s ezek közül a legjobb harminc muzsika mutatkozhat be a televízió képernyőjén.

A 25 éves Diaz szerint azontúl, hogy eddigi zenei pályafutása egyik legnagyobb elismeréseként tekint az eredményre; az Eurovíziós Dalfesztivál hazai elődöntőjében indulni komoly presztízst is jelent.

- A műsorban ezúttal nem csak az énekeseket mutatják be, hanem a csapatot, akik összeállították a dalokat - fűzte hozzá a zeneszerző. - A viadal ellenére a többi munkám sem szenvedhet csorbát. Zeneszerzőként tevékenykedem a fiatal énekesnő, Hien hamarosan megjelenő új korongján. Emellett a DSP hip hop formációval közösen fellépésekre járok.

A két zalai fiatal, a 25 éves zeneszerző, Csöndör László Diaz valamint a 24 éves énekes Polgár Odett is évek óta Budapesten dolgoznak. Fotó: Gyana Dániel, Benedek Bálint

A Diaz-Puskás Peti-Düki triónak viszont nem lesz könnyű dolga, hiszen az előválogatóba bejutott énekesek között szerepel a tavalyi év egyik legnagyobb sztárja, az ifjú énekesnő, Radics Gigi. Sőt Vastag Tamás, Janicsák Veca, Polyák Lilla, Völgyesi Gabi, Mohamed Fatima és még Keresztes Ildikó is versenybe száll. S ott lesz a résztvevők között Polgár Odett is, bár a zalaegerszegi lány nem számított arra, hogy lehetőséget kap a bizonyításra.

- Végtelenül sajnálom, hogy a The Tomorrow zenekart egy szabálytalanság miatt kizárták - mesélte Odett, aki Budapesten készül a versenyre. - Persze örülök, hogy ezek után rám esett a választás, hiszen az utolsó pillanatban Takács Zoltán zenei producer és Kovács Geri unszolására, pusztán kíváncsiságból neveztem egy saját dallal az Eurovízióra.

A 24 éves lány a Ne engedj el című dallal indul, mely az eddigiektől eltérően zongora alapot kapott, így sokkal lágyabb hangzással hódít.

- Tulajdonképpen nem számítok semmire, a dal szerintünk jól sikerült, szeretnék bizonyítani, aztán a zsűri és a közönség együttes erővel eldöntik, hogy ez mire lesz elég - így Odett. - Az élet ettől függetlenül nem áll meg, dolgozom a legújabb albumomon, melyet a tervek szerint ősszel adnék ki, s nagyon szeretném, ha a retro jegyében még bakelit lemezen is mindenki a kezébe foghatná.

A kihirdetéssel egyidőben napvilágot látott, hogy öttagú zsűri bírálja el az énekesek produkcióit. A döntéshozók között ott lesz: Rúzsa Magdi énekes, Rakoncai Viktor zeneszerző, Walkó Csaba a 2012-es Eurovíziós Dalfesztviálon szereplő Compact Disco együttes frontembere, Rákay Philip az M1-M2 intendánsa és Csiszár Jenő rádiós és televíziós műsorvezető. A Dal című produkció tavalyi, mindössze három műsorával szemben az idén hat adás során dől el, melyik előadó utazhat a svédországi Malmőbe a döntőre. Az élő show műsorokat hárman, Novodomszky Éva, Gundel Takács Gábor és Buda Márton vezetik.


Az Eurovíziós Dalfesztiválok történetében az eddig legjobb hazai eredményt Bayer Friderika érte el még 1994-ben Dublinban. A Kinek mondjam el vétkeimet? című slágerrel a negyedik lett. Tavaly Magyarországot a Compact Disco együttes a Sound of Our Hearts című dallal képviselte, s a bakui döntőben a 24. helyen végzett. A svédországi helyszín sem véletlen, hiszen 2012-ben a svéd énekesnő Loreen Euphoria című dala győzött. Az idei Eurovíziós Dalfesztiválon a 39 induló országnak két elődöntőt is tartanak. Az elsőt május 14-én, a másodikat május 16-án, a döntőre pedig május 18-án kerül sor. Pénzügyi okokra hivatkozva nem nevezett Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Törökország és Portugália, egyedül csak Örményország tér vissza újra a versenybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!