Hírek

2013.01.17. 20:15

Újdonságokkal teli évkezdés Zalalövőn

Zalalövő - Vissza szeretné kapni Zalalövő önkormányzata az építéshatóságát, ez az egyik cél, amit idén el szeretnének érni. A másik az elkerülő út építésének előre haladása, ez úgy tűnik, sínen van.

Szabó Judit

Ahogy minden településen, Zalalövőn is jelentős változásokat hozott a közigazgatás átalakítása, mutatott rá Vertetics László, a település polgármestere, amikor év eleji beszélgetésre kértük.

- A polgármesteri hivatal huszonnégy álláshelyéből nyolc átkerült a zalaegerszegi járási hivatalhoz - kezdte sorolni a polgármester. - Három okmányirodai, két gyámhatósági, egy pénzügyi és egy építésügyi ügyintéző folytatja a munkáját járási tisztviselőként, s egy betöltetlen álláshelyet is átadtunk. Az okmányirodai ügyeket továbbra is helyben, Zalalövőn lehet intézni, de az elsőfokú építéshatóság megszűnt, ez a feladat a zalaegerszegi polgármesteri hivatalhoz került. Az országban összesen négy megye van, köztük Zala, ahol nem hoztak létre építéshatósági pontokat, vagyis csak a járási székhelyen van ügyintézés. Önkormányzatunk az illetékes minisztériumokhoz fordult egy ilyen hivatali egység kialakítása érdekében, hogy ne kelljen építési ügyekben Egerszegre utazni. A hivatali ügyintézések terén jelentősebb előrelépésre akkor számítunk, ha létrejön a zalalövői kormányablak. Ez a kormányhivatal tájékoztatása szerint őszre várható.

Vertetics László: - Pályázatot adunk be a szennyvíztelep fejlesztésére. Fotó: Katona Tibor

- A feladatok egy részének állami kézbe kerülésével mennyivel csökken Zalalövő költségvetése?

- Eddig évente körülbelül 600 millió forintból gazdálkodtunk, idén pedig 370 millió forint körül alakul a költségvetés főösszege. Szűkültek a lehetőségeink, hiszen jelentős bevételi forrásokat vont el az állam. Feladatokat is vitt magával, például az iskola fenntartását, de meg kell jegyezni, hogy az intézmény működését nem finanszírozza százszázalékosan. A Klebelsberg-központ jelentős összeget, havi több mint 2,4 millió forintot kér tőlünk az iskola fenntartásához önkormányzati hozzájárulásként. Változást hozott ez az év abban a tekintetben is, hogy megszűnt az önálló háziorvosi ügyelet, a zalaegerszegi kistérségi rendszerhez csatlakoztunk. Ez visszalépést jelent, de nem tehettünk mást: orvoshiánnyal küzdöttük, s így tudjuk egyensúlyban tartani a költségvetésünket. Az egyensúly megőrzésének legjobb módja persze az lenne, ha minél több termelő üzem települne a városba. Tavaly betelepült az ipari parkba a Gép és Ferrotech Kft., és jelentős bővítést hajtott végre az Edelholz faipari üzem, de jelenleg sajnos nincs kilátásban újabb munkahelyteremtő beruházás.

- A termálfürdő megvalósításáról végleg letettek, vagy lát még eséyt rá?

-Jelenleg a termálkutak sorsát akarjuk rendezni, elérni, hogy a Zalaquelle Kft., amelyben az önkormányzat kisebbségi tulajdonos, a jövőben ne tudja a kutakat jelzálogként felajánlani. Garanciát szeretnénk látni rá, hogy ezek a létesítmények a kft.-nél maradnak, vagy vissza kellene kerülniük az önkormányzathoz. Tavaly járt egy kínai gazdasági küldöttség Magyarországon, rajtuk keresztül kiajánlottuk a termálprojektet Kínába. Egyelőre várjuk, hogy felkelti-e az érdeklődést.

-Hogy halad az elkerülő út előkészítése?

- Az állami beruházó április végéig meg akarja szerezni az útépítéshez szükséges ingatlanok legalább kilencven százalékát. Az ingatlantulajdonosok közül azokkal, akikkel meg tudtak állapodni a területvásárlásról, már megkötötték az adásvételi szerződést, a többi ingatlan ügyét átadták a kormányhivatalnak kisajátításra. Arról tájékoztattak, hogy tavasszal várható a régészeti munkák indítása és az útépítés kivitelezésére vonatkozó közbeszerzés, és ha minden jól megy, augusztusban elkezdődhet a kivitelezés. Úgy tudjuk, a források biztosítottak.

-  Régóta várják a mentőállomás megépítését is.

- Igen, sajnos erről nincs új információnk. Az önkormányzat a maga részéről mindent megtett a fejlesztés érdekében, átadta a területet, teljesítette szerződéses kötelezettségeit. Csak annyit tudunk, hogy Zala megyében a söjtöri és a zalalövői mentőállomás megépítése továbbra is a tervek között szerepel, de hogy mikorra várható, arról nincs hír. Előre léptünk viszont a szennyvíztelep fejlesztésében, ami nagyon fontos, mert a zalalövői telepről a Zala folyóba kerülő szennyezést mindenképpen meg kell szüntetni. A hatóságoktól 2015 végéig kaptunk haladékot, másképp hatalmas bírságokat kell kifizetnünk. Előkészítettünk egy KEOP-pályázatot a szennyvíztelep fejlesztésére. Ha nyerünk, 1518 millió forint önrésszel el tudjuk indítani a szennyvíztelep korszerűsítését - nyilatkozta Vertetics László.

 

Utak, járdák, épületek

Eddig évente mintegy 600 millió forintból gazdálkodtak, idén várhatóan  370 millióból Zalalövő kiterjedt úthálózattal rendelkezik, s a szakaszok jelentős része önkormányzati kezelésű. Vertetics László elmondta, hogy minden évben terveznek javításokat, felújításokat az utakban és a járdákban, de az anyagi lehetőségektől függ ezek megvalósítása. Nagy szükség lenne például a Borostyán-tóhoz vezető út felújítására.

Ha lesz rá lehetőség, ebbe, s az önkormányzat épületeinek rekonstrukciójába is belevágnak. A városháza teteje beázik, s az egészségügyi központban is van javítanivaló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!