Hírek

2013.01.26. 17:11

Összefogást sürgetnek az underground zenekarok

Próbahely-problémával küzdenek a mind inkább megerősödő zalai underground zenei mozgalom egyes képviselői. A fiatal zenészek szerint akár a feloszlás veszélye is leselkedhet rájuk, ha nem találnak valamilyen megoldást.

Gyuricza Ferenc

A problémára a metalcore zenét játszó, és Zala megye határain túl is egyre nagyobb rajongótáborral rendelkező Nice One Babe tagjai hívták fel a figyelmet. A zenekar eddig a Páterdombon, egy üresen álló épületben próbált, ám onnan január 31-vel el kell költözniük. Nem azért, mert bármi probléma merült volna fel velük szemben, az épület tulajdonosa döntött úgy, hogy az üresen álló tömböt értékesíti, így a zenekarnak is mennie kell.

- Ez a hely tökéletesen megfelelt számunkra - mutatnak körbe a puritán egyszerűséggel berendezett próbahelyen a zenekar tagjai. - Kellően tágas volt ahhoz, hogy kényelmesen elférjünk benne, ugyanakkor nem túl nagy, így hősugárzók segítségével a téli fűtését is meg tudtuk oldani. Bár az épület lakóövezetben található, s a szomszédos házak lakottak is, de megállapodtunk velük abban, hogy maximum este kilenc óráig maradunk, s azt követően már nem zenélünk, ezért ők sem támasztanak velünk szemben kifogást. Az egyezséget mindkét fel betartotta, arra is odafigyeltünk, hogy próba közben is a lehető legkevesebb zaj szűrődjön ki az épületből, ezért aztán leszigeteltük az ajtókat és ablakokat is.

A Nice One Babe tagjai a próbateremben, balról jobbra Szabó Zsolt basszusgitáros, Olasz István Gergely dobos, Tischler Miklós és TóthKrisztián gitáros. Fotó: Gyuricza Ferenc

A Nice One Babe tagjai tehát tisztában vannak azzal, hogy azt a hangos zenét, ami az együttes sajátja, nem mindenki viselni el. A hozzájuk hasonló együttesekkel szemben ugyanis éppen a zajhatás miatt merül fel a legtöbb kifogás. A Nice One Babe tagjai több ilyen történetet ismernek, és saját tapasztalataikról is mesélnek. Volt időszak, amikor ők is egy garázsban próbáltak, ott viszont többször rájuk hívták a rendőröket, de előfordult az is, hogy a közelben lakók egyszerűen kinyomták biztosítékot. Olyan esetről is tudnak, hogy egy garázsban próbáló zenekarra kívülről rázárták az ajtót.

- A garázsba költözés egyértelműen visszalépést jelentene a számunkra - magyarázza az együttes egyik gitárosa, Tischler Miklós. - Egyrészt a jelenlegi felszerelésünkkel már el sem férnénk ott, másrészt biztonsági okokból sem lenne célszerű, hiszen több százezer forint értékű felszereléssel rendelkezünk, s azt nem szívesen hagynánk egy nagyon külvárosi garázsban. A belvárosban garázs ugyanis szóba sem jöhet a már említett okok miatt. Lakásban sem férnénk el, ezért más megoldást kell keresnünk.

A szintén gitáron játszó Tóth Krisztián azt mondja, egy olyan komplexumra lenne szükség, ahol akár több zenekar is elférne. A Báthori utcai épületet ugyanis a Nice One Babe mellett két másik zenekar, a death-metal stílusában dolgozó Catalepsy és a Páterdombi Black-Metal Duó nevű formáció is használta, az értékesítés miatt természetesen nekik szintén költözniük kell. A városban ugyanakkor további zenekarok is vannak, amelyek hasonló problémával küzdenek.

- A legnagyobb közösségi portálon létrehoztunk egy oldalt, az volt a célunk, hogy megkeressük azokat, akiknek szintén nincs jelenleg próbahelyük - sorolta tovább a gitáros. - Így derült ki, hogy ugyanebben a cipőben jár még a MirrorEggs, a Trash, az Infection Overload, a Karma, valamint a LoveCrose is. Olyan komoly a probléma, hogy vannak zenekarok, amelyeknek már a létét fenyegeti a próbateremhiány.

A Shabby Blues Band a színpadon. A kép előterében Gedeon Gida Attila gitáros és Gál Szabolcs énekes. Fotó: Gyuricza Ferenc

Tóth Krisztián a Catalepsy-re utalt, a zenekar basszusgitárosa, Gyarmati Dániel kérdésünkre meg is erősítette, hogy részben ezen ok miatt kénytelenek szüneteltetni egy időre a zenélést.

- Énekes és dobos problémával küzdünk, emiatt persze lehetne még a dalokon dolgozni addig, amíg az új tagokat megtaláljuk - mondja Gyarmati Dániel. - A próbahely hiánya miatt viszont arra jutottunk, hogy egy időre jegeljük a zenekart.

Próbatermet természetesen Zalaegerszegen is lehet találni, de nem mindegy, hogy milyen áron. A megye egyik legrégebbi zenekara, a Shabby Blues Band hosszú évek óta egy műszaki bázison próbál. A zenekar vezetője, Kránitz Tóni azt mondja: havonta harmincezer forintot fizetnek bérleti díjra, ezen felül az áramköltséget is meg kell még téríteniük. A termen három zenekar osztozik - itt próbál még a Harlem és az UnderCover is -, így megosztoznak a költségeken.

- Mi is egy garázsból indultunk, ez a természetes fejlődési útja a zenekaroknak - mondta Kránitz Tóni. - Egy ideig a jelenlegi Robinson Pub helyén próbáltunk, volt ott egy kis klub, ahova az orvosok jártak kártyázni, oda fogadtak be bennünket is. Az sem volt rossz, a jelenlegi próbatermünkben azonban senkit sem zavarunk, hiszen a környéken csak műhelyek találhatóak, lakóépület sincs a hallótávolságban. A telepen portaszolgálat működik, vagyis az őrzés-védelem biztosított. A harmincezer forintos havi bérleti díj nem kevés, ám inkább fizetünk, csak biztonságban tudjuk a felszerelésünket.

Az underground zenekarok többségében viszont olyan fiatalok játszanak, akiknek ez az összeg is problémát okozna. Diákok, pályakezdők, tőkével nem rendelkezők. A mindössze néhány hónapja alakult MirrorEggs vezetője, Horváth László szerint a hozzájuk hasonló, csupán néhány éves gyakorlattal rendelkező zenészek maximum néhány ezer forintot tudnának fizetni, azt is a zsebpénzükből kispórolva.

- Mi találtunk egy olyan helyet, ahova átmenetileg befogadtak bennünket, s mindössze 1500-2000 forintba kerül, de csak két-három hónapig maradhatunk. Hosszú távú megoldás kellene, a lehetőségek azonban nem túl biztatóak - mondta a korábban a Radiowaves-ben is játszó zenész.

A Nice One Babe tagjai is találtak olyan helyet, ahol tudnának próbálni, ám azért havonta 50 ezer forintot kérnének tőlük. Az együttes dobosa, Olley, azaz Olasz István Gergely kesernyés mosollyal annyit tesz ehhez hozzá a különbségek érzékeltetése végett, hogy 12 éve zenél, ezen időszak alatt összesen 18 ezer forintot kaptak a fellépéseikért.

- Helyben természetes, hogy ingyen lépünk fel, legfeljebb egy-két üveg sört kapunk a szervezőktől - mondja. - Távolabb már jó lenne, a ha a benzinpénzt kifizetnék, de sokszor még ez sem várható el, Budapesten például többen úgy állnak hozzánk, ha kérünk valamit, akkor helyettünk inkább hívnak egy fővárosi zenekart, hiszen az elmegy teljesen ingyen. Ilyen körülmények között maximum havi 10-15 ezer forintot tudnák előteremteni.

A Nice One Babe tagjai összefogást sürgetnének, azt mondják, közösen talán többre jutnának, illetve abban is bíznak, hogy az önkormányzat is felfigyel erre a problémára. Nem titkolják, a közösségi oldalon létrehozott csoport, az Együtt az élő zenéért kezdeményezés önkéntesen csatlakozó tagjaival közösen azt is tervezik, hogy megkeresik a város vezetését. Tóth Krisztiánék szerint ugyanis az önkormányzat tulajdonában most is vannak olyan üresen álló épületek, amelyek alkalmasak lennének egy rockzenei bázis kialakítására. A közös fellépésnek lenne még további előnye is, a zenekarok az összefogás végén egymást is tudnák támogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!