Hírek

2013.01.02. 10:27

Navracsics: Az állam szövetséges, nem pedig ellenfél

Zalaegerszeg - Navracsics Tibor miniszterelnök helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter avatta fel szerdán a zalaegerszegi járási hivatalt, amelyet a Kazinczy tér 4. szám alatt alakítottak ki.

Szabó Judit

Navracsics Tibor Zalaegerszegen elmondta, hogy január 2-án reggel 8 órakor megkezdték működésüket a járási hivatalok. Ezzel a lépéssel kiteljesedett az elmúlt bő fél évszázad legmélyebb és legátfogóbb államreformja, fogalmazott a miniszter. Beszédében kiemelte, az állam átalakítása csak eszköz a cél eléréséhez. A cél pedig nem más, mint a polgárok szolgálata. Az átalakítás folyamata 2010 óta zajlik: új alaptörvényt, sarkalatos és szakpolitikai törvényeket fogadtak el, amelyek megadták a jogi kereteit annak, hogy Magyarország - ha a gazdasági válság Európában véget ér - ismét a gazdasági növekedés pályájára lépjen, mutatott rá Navracsics Tibor. Azzal folytatta: az államigazgatás és az igazságszolgáltatás területén is új intézmények és intézményi megoldások születtek, mától a közigazgatási bíráskodás is az eddigieknél erősebb intézményi keretek között működik.

Fotó: Katona Tibor

- Mindez egyetlen célt szolgál, hogy Magyarország erős, polgárait szolgáló állam legyen, ahol az állampolgárok nem akadályként élik meg az állammal való találkozást, hanem az államban szövetségest látnak. Olyan szövetségest, amely egyszerűbbé teszi az életüket, ha ügyintézésre van szükség, általánosságban pedig perspektívát nyújt nekik, segít az életük előtt tornyosuló akadályok elhárításában, a tehetségesek számára pedig kellő ösztönzést ad. A járási hivataloknak is ez a feladatuk, hogy olyan állami működést mutassanak fel, amely jelzi, hogy az állam szövetséges, nem pedig ellenfél - mondta beszédében a miniszter.

Rigó Csaba, Zala megyei kormánymegbízott a rendezvényen kiemelte, hogy Zalában hat járás kezdte meg működését, s 2013 végére országosan több mint 300 településen jön létre egyablakos ügyintézést biztosító kormányablak, Zalában pedig legalább 10 településen.

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere a Kazinczy tér 4. szám alatti épületről elmondta: a város első polgármestere, Kovács Károly kezdeményezésére épült 1889-ben, s azóta szinte folyamatosan hivatali célokat szolgál.

Gyutai Csaba átadta az épület kulcsát Rigó Csabának, ő pedig továbbadta azt dr. Koczka Csabának, a zalaegerszegi járási hivatal vezetőjének.

Az ünnepségen dr. Veres András megyés püspök megáldotta a járási hivatal épületét.

Kanizsán szerdán Rigó Csaba avatta fel a járási hivatal Eötvös téri épületét. Mint mondta: történelmi pillanat a mostani, hiszen nem csak az új évet köszöntjük, hanem járási rendszer indulását is, amely az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb közigazgatási átalakításának eredménye.

- A tavalyi év a felkészülés jegyében telt, a polgármesterekkel történt  párbeszéd eredményeként Zala megye az elsők között egyezett meg az átvett épületekről és szakemberekről - így Rigó Csaba, aki hozzátette: a nagykanizsai járás (mely 49 településen közel 80 ezer ember államigazgatási ügyeit öleli fel) egyedülálló lesz a tekintetben, hogy a járási székhely mellett, Zalakaroson kihelyezett hivatal, a többi kistelepülésen pedig  ügysegédek is segítenek az állampolgároknak ügyeik intézésében.

A nagykanizsai hivatal épületére Fliszár Károly főesperes-plébános kérte a Mindenható áldását (Fotó: Szakony Attila)

A kormánymegbízott befejezésül azt mondta, hogy a közigazgatás rendszerét annak érdekében is  kellett átalakítani, hogy egyetlen ügyfél se hagyja el a hivatalt dolga végezetlenül. Ehhez az is kell, hogy a nyitvatartási idő is igazodjon az emberek elvárásaihoz, éppen ezért az okmányiroda (akárcsak a zalaegerszegi) a jövőben reggel 8-tól este nyolc óráig lesz nyitva.

Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere is arról beszélt, hogy a járási rendszerben az ügyfelek elégedettsége a legfontosabb, s bár voltak ellenérzések a reformokkal kapcsolatban, az tény, hogy a járási rendszer évtizedekkel korábban  bizonyította, hogy működőképes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!