Hírek

2013.01.30. 20:01

Miért kötelező a kamarai tagság?

Zalaegerszeg - A választások előtti második gazdafórumát tartotta szerdán a Zala Megyei Agrárkamara a Megyeházán, teltház előtt, Budai Gyula államtitkár részvételével.

Hajdu Péter

A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára előadása elején a közelgő kamarai választásokon való részvételre buzdított. Mint mondta, országjárása során sokan kérdezik tőle, miért kötelező a tagság. Szerinte azért, mert egy önkéntes tagságon alapuló szervezettől nem lehetne sokat várni.

Budai Gyula államtitkár az új kamara széles körű legitimitása érdekében buzdította a résztvevőket, menjenek el választani. Fotó: Katona Tibor

- Ha azt szeretnénk, hogy az agrárium valamennyi szereplője egyenlő arányban legyen képviselve a köztestületben, akkor az agrárium valamennyi szereplőjének a köztestületben van a helye. Mert azokat a vitás ügyeket, amelyek az elmúlt években sokszor borzolták a kedélyeket, el lehetett volna intézni egy erős agrárkamarában. A szereplők közötti vitás kérdéseket kamarán belül kell elrendezni, ezért lesznek olyan választott szerveik, mint etikai bizottság, választott bíróság. A gazdálkodók számára történelmi pillanatnak nevezte ezt az időszakot, amelyben egy erős, az egész agráriumot átfogó köztestületet kell megalakítani. Feladatai között nem kevesebbet említett, mint tisztán szakmai szempontból képviselni a gazdák érdekeit, akár a kormány előtt, az agrárstratégia befolyásolásában. A leendő agrárkamara széles körű legitimitása érdekében kérte a résztvevőket, minél többen menjenek választani februárban. Majd a zsebszerződések elleni küzdelemről szólt, többek között megemlítve, hogy az eddigi eredmények többsége állampolgári bejelentések nyomán született. Közölte, hamarosan megszületik az a jogszabály, amely a földhivataloknak lehetővé teszi, hogy ez ügyben adatokat adjanak át.

Süle Katalin, a Zala Megyei Agrárkamara átmeneti elnöke a választásokkal kapcsolatos információkat adott, s felsorolta a létrejött küldöttlistákat támogató érdekképviseleti szervezeteket. Mint mondta, a listák tartalma olyan széles palettát kínál, amelyről látni, hogy a rajt szereplők hitelt érdemlően tudják majd a termelők érdekeit képviselni a kormányzat, és az Európai Unió előtt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!