Hírek

2013.01.04. 14:22

Magasabb arzéntartalom miatt lajtos kocsival viszik a vizet

Boncodfölde, Bagod, Zalaegerszeg - Zala megyében 13 településen magasabb a víz arzéntartalma a megengedettnél. December 26. óta tartálykocsiból oszt ivóvizet ezeken a településeken a Zalavíz Zrt.

Szabó Judit

Becsvölgyén, Kustánszegen, Csonkahegyháton, Dobronhegyen, Milejszegen, Németfaluban, Pálfiszegen, Bagodban, Boncodföldén, Hagyárosböröndön, Káváson, Zalaboldogfán és Zalaszentgyörgyön haladja meg a vezetékes víz arzéntartalma a határértéket, a literenkénti tíz mikrogrammot. Legnagyobb mértékben Bagodban, ahol 31 mikrogrammot, a többi településen 10-20 közötti értékeket  mértek. Ez nem kirívóan  magas: az Alföldön előfordul 300-400 mikrogrammos arzéntartalmú víz is. Ott jelentősebb a probléma, bár nyilván kis mennyiségben sem jó, ha akár vízzel, akár élelmiszerrel ilyen szennyezőanyag jut a szervezetbe.

A határérték régebben 50 mikrogamm volt, s az Európai Unió előírására kellett 10-re csökkenteni. Ezt a szigorított értéket 2009. december 25-ig kellett volna elérni Magyarországon, de hazánk három év haladékot kapott. Idén további haladékot kért, de ezt már nem engedélyezte az EU, s kilátásba helyezte, hogy visszavonja az arzénmentesítésre nyújtott támogatásokat, ha 2012. december 26-tól nem biztosítanak  mindenütt az előírásoknak megfelelő ivóvizet. Azóta országosan különféle ideiglenes megoldásokkal eleget tesznek a követelménynek. Zala megyében a Zalavíz Zrt. hetente háromszor visz a zalaegerszegi telepről tartálykocsival egészséges ivóvizet a 13  faluba. Böcskey Zsolt, a zrt. műszaki igazgatója elmondta: az érintett hatezer ember közül eleinte körülbelül százan vették igénybe ezt a szolgáltatást, mostanában átlagosan ötvenen. Szerdán Boncodföldén sem voltak sokan a lajtos kocsinál.

- Főzésre és fogyasztásra a tartályos vizet használjuk, fürdésre és mosásra a csapi vizet. Kényelmetlen ide kijárni, de ez van, egyelőre ez a megoldás - mondta Jergej Lajos.

- Csak az a kérdés, miért fizetjük a magas vízdíjat és csatornadíjat, ha nem lehet meginni, ami a csapból folyik? - kérdezte egy férfi, aki szintén eljött vízért.

- Mi eddig  megittuk a vezetékeset is, de már nem szívesen, mert egyre többször halljuk, hogy nem felel meg az előírásoknak. Nem félek attól, hogy bajom lesz a csapvíztől, de ha már kihozzák a jobbat, viszünk belőle - fogalmazott Balogh Alajos.

- A tartályos finomabb is, de lehet, hogy csak képzelem - morfondírozott Fülöp Mária, hozzátéve: csak ne kéne olyan sokat gyalogolni érte.

- Van hét unokám, nekik fontos, hogy tiszta vizet igyanak - mondta id. Kovács Tibor. - Ez a lajtos kocsis megoldás  persze nem 21. századi, hosszú távon nem tartható.

Boncodföldére is tartálykocsival visznek egészséges ivóvizet. Id. Kovács Tibor és unokája, Kovács Barbara  már megtöltötte a palackokat (Fotó: Katona Tibor)

Mogyorósi József, Bagod polgármestere elmondta, hozzájuk is kiviszi a vizet a Zalavíz. Igénybe vehették volna a katonaság segítségét is, de úgy gondolták, a vízműben jobban bíznak a helyiek. Egy korábbi kormányhatározat előírta, hogy 600 méterenként kell vízvételi lehetőséget biztosítani, de akkor Bagodba 16 kocsit kellett volna küldeni. Az előírást aztán módosították ésszerű távolságon belüli vízvételi lehetőségre, azóta minden faluban egy helyen áll meg a kocsi. De van más megoldás is.

- Kaptunk a vízműtől 60 szűrőkancsót. Ilyet használunk az óvodában és a bölcsődében, s adunk azoknak, akiknek gondot okoz eljönni vízért, főleg a kisgyerekes családoknak. Ez a lakosságnak ingyenes. A szűrőbetétek cseréjét felerészben az önkormányzat fizeti, felerészben a Zalavíz - mondta Mogyorósi József, aki szerint nincs ok különösebb aggodalomra a víz miatt.

- Volt, aki azt kérdezte, elzárják a vizet? Természetesen nem, a víz ugyanolyan, mint a vízmű megépítése, 1975 óta mindig. Azért jön a lajtoskocsi, hogy az unió ne vonja vissza a fejlesztési pénzt, s mert most jobban odafigyelnek a határértékekre - összegezte.
Nagy András, a Zalavíz Zrt. vezérigazgatója is azt hangsúlyozta, hogy nem lett rosszabb a víz, mint volt.

- Nem az ivóvíz minősége változott, hanem az arzéntartalomra vonatkozó határérték szigorodott, amelyet csak kis mértékben lépnek át ezeken a településeken - szögezte le.

A tartálykocsis vízosztás legkésőbb 2015 nyaráig tart. Végleges megoldásként azt választották a települések, hogy rácsatlakoznak egy új vezetékes hálózaton keresztül Zalaegerszeg nyugati vízbázisára, uniós támogatással, a két ütemből álló KEOP-program segítségével. Az első ütemben elkészültek a tervek, folyik az engedélyezésük, és összeállítják a kivitelezéshez szükséges pályázati dokumentációt.

- Várhatóan január vége és február 15. között nyújtjuk be a kivitelezésre vonatkozó pályázatot - mondta Szabó Róbert, aki a projektvezetői teendőket látja el a beruházásra társult, Egerszeggel együtt 14 tagú önkormányzati társulásnál. - A kivitelezés várhatóan közel 4 milliárd forintba kerül, ennek 85 százalékát a KEOP-programból finanszíroznánk, a többit az EU Önerő Alapból. Bízunk benne, hogy a kivitelezés szeptemberben elindulhat. Zalaegerszeg nyugati vízbázisa tisztítás nélkül is egészséges ivóvizet biztosít, de épül hozzá egy tisztítómű, amely kiszűri a víz mangán- és vastartalmát, hogy ez ne okozhasson másodlagos szennyezést a hosszú vezetékrendszerben. Ezzel Zalaegerszegnek is még egészségesebb és tisztább ivóvizet tudunk biztosítani. Először a bagodi vízműhöz építünk vezetéket. A hozzá tartozó öt települést már az idei év végén szeretnénk ellátni zalaegerszegi ivóvízzel, s akkor már nem lesz szükség lajtos kocsis szállításra. A következő lépésben eljutunk a milejszegi vízműhöz, majd legtávolabbihoz, a becsvölgyeihez 2014 végéig.

Felmerült, nem kap-e kedvezményt a lakosság a vízdíjból, mivel most nem felel meg a csapvíz az előírásnak.

- A díjat a Magyar Energia Hivatal állapítja meg, a szolgáltató nem adhat engedményt - jelezte Böcskey Zsolt, Nagy András pedig hozzátette: a tartályos víz biztosítása amúgy is jelentős többletköltségeket okoz a zrt.-nek.

Ha az arzén határérték feletti mennyiségben kerül a szervezetbe, felhalmozódik, és ez szerepet játszhat a bőr-, tüdő-, hólyag- és veserák kialakulásában, írta dr. Lajtos Melinda orvos a webbeteg.hu-n. Ilyenkor elhúzódó mérgezés állhat a háttérben. Az arzén különböző vegyületei között vannak azonban gyógyhatásúak is. Az arzénes gyógyvizeket használják például krónikus bőrgyulladások, reumás panaszok kezelésére. Az egyéni arzén-érzékenység nagyon széles skálán változhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!