Hírek

2013.01.07. 15:53

Irány a járműipar

Zalaegerszeg - Kiemelt járműipari központ lesz a jelenlegi, Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ.

Hajdu Péter

Mint beszámoltunk róla, kormányhatározat döntött e kérdésben. A zalaegerszegi kezdeményezésre létrejött tervek szerint Szombathely, Szentgotthárd és Zalaegerszeg térsége együttvéve Kecskeméthez, vagy Győrhöz hasonló erősségű gépipari és elektronikai centrummá válhat, s öt-tíz éven belül mintegy 25 ezer új munkahely jöhet létre. Ehhez segítségül nagy mennyiségű EU-s forrást von be a kormány a következő uniós költségvetési időszakban, s fejlesztik a szükséges infrastruktúrát, a közlekedési lehetőségeket is.

 

Néhány egerszegi vállalkozásnál érdeklődtünk, mit szállít a helyi ipar már most az autógyártóknak. Ezek többnyire elektronikai alkatrészek. A 90 fős PSM Protech Hungária Bt. 2012-re várt, több mint 300 millió forintra tehető árbevételének 90-95 százaléka autóipari szállítás, tudtuk meg Panker Endre ügyvezetőtől. Különféle elektromos csatlakozókat készítenek német autómárkákba. Az Atlanta Electro Systems Hungary Kft. vezetője, Hancz Balázs elmondta, a 320 dolgozót foglakoztató üzemtől évente mintegy 15 millió darab elektromos motor (ablakemelőhöz, ülésmozgatóhoz, ABS-hez) szénkefe rendszere jut az autóiparba, ez a termelésük 90 százaléka. Molnár Gábor, a Mould-Tech Kft. vezetője pedig az autógyártáshoz szükséges alkatrész fejlesztéseik 50-60 százalékos volumenét említette. Ebben főleg gyártócellák, szerszámok készítése és fejlesztése szerepel.

Az acélszerkezetgyártó 3B Hungária Kft. is igyekszik a járműipar felé. Nagy Zoltán ügyvezető elmondta: - Szeretnénk bekapcsolódni a járműgyártásba, amit a szombathelyi BPW futómű gyártóval való együttműködésben látunk. Már korábban is szállítottunk nekik, és idén is erre törekszünk. Megkezdtük a tárgyalásokat, hogy a futóműgyárnak lemez alkatrészeket állítsunk elő - mondta az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!