Hírek

2013.01.17. 18:15

Ingyenes HPV-oltás lányoknak Zalában

Zalaegerszeg - A 13 éves lányok idén is ingyenesen megkapják a HPV-fertőzés elleni védőoltás-sorozatot. A számlát az önkormányzat állja, hangzott el a csütörtöki városházi sajtótájékoztatón.

Szabó Judit

Zalaegerszegen nő a rákos megbetegedésekben szenvedők száma. Ha van lehetőség a daganatos betegségek egyik fajtáját, a  méhnyakrákot védőoltással megelőzni, élni kell vele, mutatott rá Gyutai Csaba polgármester, miután közölte: az önkormányzat idén is biztosítja a méhnyakrák és a nemi szervi szemölcs kialakulásáért is felelős Human Papilloma Vírus (HPV) elleni védőoltást  ingyen a 13 éves lányoknak.

Idén azok kaphatják meg térítésmentesen, akik 2000. január 1. és 2000. december 31. között születtek, zalaegerszegi állandó lakcímmel rendelkeznek, és ténylegesen  a városban laknak a törvényes képviselővel közös háztartásban. Zimborás Béla, a polgármesteri hivatal humánigazgatási osztályának helyettes vezetője jelezte, hogy az ingyenes oltást  kérelmezni kell, mégpedig február 15-ig, ami  jogvesztő határidő. Az érintett családoknak levelet küld a polgármesteri hivatal, részletes tájékoztatást adva a tudnivalókról. Aki esetleg nem kap levelet, az is benyújthat igénylést, ha megfelel a feltételeknek.

A program során az elmúlt két évben a 13 éves lányok mintegy háromnegyede szerezte meg ingyen a HPV elleni védettséget. Az önkormányzat  2011-ben 8,5 millió, tavaly 7,9 millió  forintot költött az oltásokra, amelyeket a házi gyermekorvosok térítésmentesen  adnak be. Három oltás biztosítja a teljes védettséget, mindhármat finanszírozza a város. Aki azonban a másodikat vagy a harmadikat elmulasztja, vissza kell fizetnie a korábban beadott injekciók árát. Idén 219-en jogosultak az ingyenes vakcinára. A városházán remélik, minél többen igénybe veszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!