Hírek

2013.01.02. 12:03

Bőbeszédűek és hallgatagok a Parlamentben

Nagykanizsa - Az évváltás rendesen a számvetés ideje, nem véletlen, hogy éppen a minap látott napvilágot az országgyűlési képviselők aktivitását - legalábbis ami a felszólalások számát illeti - reprezentáló lista.

Horváth-Balogh Attila

A zalai honatyák egy perc híján összesen 22 és fél órát beszéltek tavaly. Ám olyan is akad, aki nem szólalt meg egyszer sem. Ez persze, még bocsánatos bűn is lehet, ha azt vesszük figyelembe, hogy összesen 19 országgyűlési képviselőnek nem volt mondanivalója 2012-ben, köztük Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, KDNP-elnöknek, és Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkárnak sem. A hallgatagság persze, azt is jelezheti, hogy az érintett képviselőnek milyen szerep jut frakciójában.

A parlament honlapjának, naplójának adatai szerint a legbeszédesebb tavaly az LMP frakcióvezetője, Schiffer András volt, aki 304-szer kért szót és összesen 22 óra 6 percet szónokolt. A képzeletbeli összparlamenti dobogó 2. fokára - s rögtön meg is érkeztünk szűkebb pátriánkba - a hagyományosan sokat beszélő MSZP-s Göndör István állhatna fel, aki 230 felszólalást jegyez. Tizennégy órán és 23 percen keresztül beszélt a honatya, aki ezzel a teljesítményével zalai listavezető is.

S akkor már maradjunk is a megyénél: a zalai ranglista 2. helyét Sáringer-Kenyeres Tamás (KDNP) foglalja el a maga 2 óra 39 perces beszédével és 31 felszólalásával. Őt a szintén hagyományosan aktív Zakó László (Jobbik) követi, aki 30 felszólalása során 1 órán és 39 percen át beszélt képviselőtársaihoz. A következő, azaz 4. dr. Gyimesi Endre (FIDESZ), ő 24-szer kért és kapott szót, s 1 óra 38 perc alatt foglalta össze véleményét. Az ugyancsak fideszes, s nem mellesleg Zala megyei közgyűlési elnök Manninger Jenő 23-szor szólalt fel és 1 óra 31 percen át beszélt. Vigh László (FIDESZ) 7 felszólalást jegyez, ő mindössze 13 perc, 41 másodpercig kérte az országgyűlés figyelmét. Cseresnyés Péter (FIDESZ) négy alkalommal emelkedett szólásra, mely során 11 percig és 34 másodpercig beszélt. A független, de a Demokratikus Koalíció tagjaként szereplő Baracskai József csupán 3 alkalommal érezte úgy, hogy közérdeklődésre számot tartó mondandója van, ő összességében 9 percen és 3 másodpercen át beszélt. Gyutai Csaba (FIDESZ) egy kicsivel több, mint 2 és fél perces felszólalást jegyez. A zalai lista utolsó helyét pedig Pintér László (FIDESZ) foglalja el, aki 2012-ben egyetlen alkalommal sem kért szót. Végül a szintén zalai színekben bejutott dr. Kövér László neve mellett több száz felszólalás látható, ezek többsége azonban házelnöki munkájához, az ülésvezetéshez kapcsolódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!