Hírek

2013.01.07. 17:04

Az önköltséges képzések ára

Pár napja elérhető az interneten az idei felsőoktatási felvételi tájékoztató, amelyből az is kiderül, hogy a zalai költségtérítéses alapképzéseken mennyibe kerül a tanulás szeptembertől.

Horváth A. Attila

A felvi.hu-n közzétett tájékoztatás szerint a BGF Zalaegerszegi Gazdálkodási Karán kizárólag gazdaságinformatikus szakon indul államilag támogatott képzés, az ide felvehető diákok létszáma nappali tagozaton 20-120, levelezőn pedig 20-60 fő. Ezen a szakon önköltséges képzést is hirdetnek, 192 ezer forintért félévenként. A kar többi képzése ugyancsak önköltséges: gazdálkodási menedzsment, illetve pénzügy és számvitel szakon 160 ezer, közszolgálati szakon pedig 186 ezer forintba kerül egy félév.
Idén elektronikus formában jelent meg először a felsőoktatási felvételi tájékoztató, így néhány napja már az interneten ismerkedhetnek a diákok a szeptemberben induló képzésekkel. A BGF egerszegi karán például 4 szak indul. Képünkön az intézmény hallgatói, Gombási Krisztina, Ódor Ágnes és Porkoláb Beatrix a bejáratnál (Fotó: Katona Tibor)


Összehasonlításképpen: a BGF budapesti Pénzügyi és Számviteli Karán a gazdálkodási és menedzsment, illetve a pénzügy és számvitel szak 230 ezer, a gazdaságinformatikus szak pedig 276 ezer forintért érhető el, Egerszegen tehát olcsóbb a képzés.

A PTE Egészségtudományi Karának Zalaegerszegi Képzési Központjában a meghirdetett képzések támogatott és önköltséges formában is elindulnak szeptemberben. A költségtérítéses diákoknak ápolás és betegellátás (gyógytornász), valamint egészségügyi szervező szakon egyaránt 250 ezer forintot kell fizetniük félévente. Andragógia képzésen (szintén PTE) Zalaegerszegen 115 ezer forint lesz a díj.
Kozári Vanessza, Takács Brigitta és Kovács Rebeka vizsgára készül a PTE egészségtudományi karának kollégiumában. A kar egerszegi képzési központjában támogatott és fizetős képzések is indulnak az ősszel (Fotó: Pezzetta Umberto)
A Nyugat-Magyarországi Egyetem zalaegerszegi mechatronikai mérnöki képzése szintén elindul állami finanszírozással és önköltséggel is; utóbbi 175 ezer forint. A felvehető hallgatók száma 15 és 50 közötti nappali, illetve 15 és 30 közötti levelező tagozaton.

Ez esetben is olcsónak számít a zalai képzés: ha valaki a fővárosban, a BMGE-n tanulna mechatronikai mérnöknek, ott 325 ezer forintot kell fizetnie.

A Pannon Egyetem nagykanizsai mérnökinformatikus szakán 300 ezer forint lesz egy önköltséges félév ára, de a képzés támogatott formában is elindul. Turizmus-vendéglátás szakon ugyanitt 150 ezer forint a díj. Akárcsak a keszthelyi Georgikon Karon, ahol e szakon kívül az összes képzést (gazdasági és vidékfejlesztési, informatikus és szakigazgatási, környezetgazdálkodási agrármérnök, továbbá kertészmérnök, állattenyésztő, mezőgazdasági, növénytermesztő, szőlész-borász és természetvédelmi mérnök) támogatott formában is meghirdetik. Aki e szakokon maga fizeti tanulmányait, 175 ezer forintot kell félretennie félévenként.



- Először elektronikus formában jelentek meg a felsőoktatási felvételi tájékoztatók az idén. A szeptemberben induló képzésekre február 1-től március 1-ig lehet jelentkezni. A felsőoktatási szakképzéseket és az osztatlan tanári mesterképzéseket január végén hirdetik meg.
- Az egyetemek és főiskolák irányszámokat adtak meg a betölthető helyekről, így még nem lehet tudni pontosan, hány diák tanul szeptembertől az egyes szakokon.

- A 2013-as általános felvételi eljárásban kizárólag teljes magyar állami ösztöndíjas, illetve önköltséges szakokat hirdetnek meg (a részösztöndíj megszűnik). Idén 16 szakon nem hirdetnek meg állami ösztöndíjas helyeket. 






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!