Hírek

2013.01.09. 16:05

Ajánlott tantárgy a latin

A korábbi hírekkel ellentétben nem lesz kötelező latin nyelvet tanítani a nyolcosztályos gimnáziumokban szeptembertől, a szaktárca szerint ugyanakkor indokolt volna és ajánlott a tárgy oktatása.

Horváth A. Attila

A gimnáziumok 5-12. évfolyamának kerettantervében a latin választható második idegen nyelvként szerepel. Mekkora az igény, illetve mi a haszna a latin tanulásának? - gimnáziumokban érdeklődtünk.

Az egerszegi Zrínyi-gimnáziumban működik nyolcosztályos képzés, latint azonban néhány éve nem tanítanak. Korábban órarendi, majd szakköri keretben tanulhatták a holt nyelvet a diákok, de kevesen választották ezt a lehetőséget.

- Elvileg fontos lenne a latin tanítása, ám ehhez az egész tantervstruktúrát át kellene alakítani. Van két latin szakos tanárunk, fel vagyunk tehát készülve a bevezetésére, de ez a jelenlegi rendszerbe nem fér bele - jelezte Horváth Attila igazgató. Mint mondta, az angol és a német "mindent visz", emellett franciát és oroszt lehet tanulni a Zrínyiben.

- Azzal egyetértek, hogy a latin jó alapozó nyelv lehetne, de akkor miért a 7. évfolyamtól választható? A gyerekek ugyanis ötödiktől tanulnak idegen nyelvet. Úgy gondolom, ahol meglesz rá a lehetőség, ott is kevesen tanulják majd, mivel a nagy élő nyelveknek több az előnyük - tette hozzá.

 

Az egerszegi Zrínyi-gimnázium hetedikes diákjai angolt és németet tanulnak. A képen Koczka Zsóka, Tóth Gabi, Trömböczky Julianna, Kálmán Bálint, Kovács Kristóf és Varga Domonkos (Fotó: Katona Tibor)

 

 

A nagykanizsai Batthyány-gimnáziumban jelenleg is tanítanak latint, és Balogh László igazgató bízik abban, hogy ez így lesz a jövőben is.

- Igaz, ma már kevesebben választják a latint, amelynek oktatásáról a tantestületben is zajlik egy szakmai vita. Azt helyesnek tartom, hogy nem tették kötelezővé, ugyanakkor a latin nyelviség és kultúra közvetítésének fontos szerepe lehet a tehetséggondozó iskolatípusokban. Kivonulni mi sem szeretnénk, sőt, inkább erősítenénk a latint, de a koncepció még formálódik - így az igazgató.

Pécsi László, latin szakos tanár elmondta: bár manapság az a szülői elvárás, hogy élő idegen nyelveket tanuljanak a gyerekek, nem csak ezekben érdemes gondolkodni. A latin ugyanis több szakmában (például orvosok és jogászok hivatásában) nélkülözhetetlen.- Több mint 20 éve tanítom a latint, de még egyetlen diákom sem mondta azt, hogy felesleges volt ezzel foglalkoznia. Sőt, inkább arról számolnak be, milyen sok helyen lehet e tudást hasznosítani.

Érdemes figyelnünk Finnország példájára: szakemberek szerint azért végeznek az élen a PISA-felméréseken, mert kiemelt szinten tanítják a diákoknak a latint - hangsúlyozta Pécsi László.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!