Hírek

2012.12.16. 18:03

Pénzt veszít, aki nem figyel

Zalaegerszeg - Hamarosan lejár a SZÉP-kártyákra tavaly jóváírt összegek felhasználásának határideje, a szilveszteri bulit is már csak akkor finanszírozhatjuk belőle, ha éjfélig rendezzük a számlát.

Varga Lívia

Ezen időpontig válthatók be az üdülési csekkek is. A cafeteriaszakértő azonban egy egyszerű ötlettel segít a határidő kitolásában.

- Ha maradt még a SZÉP-kártyánkon valamennyi a 2011-ben utalt támogatásokból, abból az országhatáron belül kifizethetjük szilveszteri szállásunkat, de csak akkor, ha erre időben, tehát még az éjféli koccintás előtt sort kerítünk - figyelmeztet Lehoczky László, az MKB SZÉP-kártyát kibocsátó részlegének vezetője.

Ellenkező esetben a 2011-es keret elvész, a vonatkozó jogszabály ugyanis - az üdülési csekkeknél alkalmazott módszert átvéve - úgy rendelkezik, hogy a SZÉP-kártyára csoportosított összegeket a jóváírás évét követő esztendő végéig lehet felhasználni. A 2011-es utalások tehát legkésőbb 2012. december 31-éig költhetők el. A Nemzetgazdasági Minisztérium összesítése szerint a tavaly feltöltött pénzekből november végén még 348,6 millió forint várt elköltésre.

- Az MKB SZÉP-kártyákra 2011-ben utalt 260 millió forintból idén szeptember végén még 140 millió hevert felhasználatlanul - folytatja Lehoczky László. - Az elmúlt időszakban több fórumon is felhívtuk ügyfeleink figyelmét a közelgő határidőre, ennek köszönhetően érezhetően felgyorsult a folyamat: november 23-ára 60 millió alá esett a záros határidőn belül elköltendő keret.

Az elmúlt hónapokban az OTP is széles körű tájékoztatásba kezdett a lejáró egyenlegek mielőbbi felhasználása érdekében. November végén az 550 ezer OTP SZÉP-kártya tulajdonos 1,5 százalékának, azaz 8300 főnek volt a számláján év végén lejáró tétel. A 2011-ből származó összeg nagysága azonban hetente több tízmillió forinttal csökkent. A szeptember végi 550 millió forint november közepére 350 millió alá esett. Az OTP szerint így jó esély van rá, hogy év végéig mindenki felhasználja a még függő juttatásait.

Tóth Veronika Alida az egerszegi Pitvar vendéglő pincére SZÉP-kártyát "fogad". A munkáltatónk által idén ráutalt pénzt jövőre is költhetjük (Fotó: Pezzetta Umberto)

Ha valaki az év végi hajtás vagy az ünnepek miatt mégsem tudna az idén elutazni, hogy felhasználja egyenlegét, akkor ne most utazzon el, tanácsolja Fata László cafeteriaszakértő.

- Van ugyanis más megoldás is, elég, ha hasznosan elkölti ezt a pénzt - bocsátja előre a szakember. - Érdemes egyeztetni szállodákkal, és akár a jövő évre lefoglalni és kifizetni egy-egy hétvégi pihenést. Ha a fizetés az idén megtörténik, akkor nem veszik el az összeg - hangzik a (pénz)mentő ötlet.

Nemcsak a Szép-kártyák tavalyi egyenlege jár le azonban december 31-én, az üdülési csekkeket is addig lehet felhasználni. A Nemzeti Üdülési Szolgálat tájékoztatása szerint november végén mintegy 1,3 milliárd forint értékben közel 480 ezer darab volt még forgalomban. A NÜSZ tapasztalatai szerint az elmúlt időszakban az elszámolásra váró csekkek száma folyamatosan emelkedett, így arra számítanak, hogy a fel nem használt csekkek értéke minimális lesz.

Az üdülési csekkek kibocsátása január 1-jén szűnt meg, szerepét a SZÉP-kártya vette át. Ami az idei feltöltéseket, azaz a 2013. december 31-ig elkölthető összegeket illeti: a munkáltatók november 23-ig 9 milliárd forintot utaltak dolgozóik MKB SZÉP-kártyájára. A csaknem 96 ezer kártyabirtokos gyorsuló ütemben használja fel idei egyenlegét: a bankkal szerződött 11 ezer szolgáltatói telephelyen már 5,5 milliárd forintot költöttek MKB SZÉP-kártyával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!