Hírek

2012.12.02. 19:17

Parkolni az utcán vagy a házban

Zalaegerszeg - Kevés épület volt a megyeszékhely történetében, amely annyi indulatot gerjesztett, mint a parkolóház. Már létrejöttét is viták előzték meg, különösen a közelben lakók sérelmezték az addigi helyfoglalási szokások felborítását.

Arany Gábor

Azóta Maginot-vonalnak, elizélt palotának és sokféleképpen nevezték a Dunántúlon egyedülálló épületet, ami ez évben tulajdonképpen mindössze 23 millió forintért került a város birtokába: Pontosabban a város cége, a Városgazdálkodási Kft. birtokába, amely 95 millió forintot fizetett érte, miközben anno Matyéka István a területhasználatot 2006-ban 72 millióért váltotta meg.

– Ha ilyen olcsón jutottak hozzá, akkor az itt lakóknak nagyobb kedvezményt adhatnának – vélekedett Matyéka István.

Matyéka Istán nem rejti véka alá: szerinte a város be nem tartott ígéretei közrejátszottak abban, hogy a parkolóház gazdaságilag megbukott.

– A beruházás a városközpont rekonstrukciója előtt kezdődött, egyebek mellett arra az ígéretre alapozva, hogy az átépítést követően csökken az utcai várakozóhelyek száma. A kiesést ugyanis a parkolóház kompenzálta, sőt plusz 100 helyet biztosított. Korábban 118 volt az új Csipkeháznál, míg a parkolóházban és előtte 258-öt alakítottak ki. Ez azt is jelenti, hogy 100 olyan várakozóhelyet birtokol a város, amit a központban jövőben létesítendő üzleteknek ajánlhat fel. Ez az aranytartalék, hiszen a kereskedelmi egységek 20 négyzetméterenként egy parkolót kötelesek létesíteni vagy megváltani. Utóbbi várakozóhelyenként 1,5 millió forint bevétel az önkormányzatnak – magyarázta.

Kámán Ödön a kétféle szórólappal. A bal oldalin már a „nappali kedvezményes bérlet" szerepel. Fotó: Arany Gábor

A város a parkolási feltételek szigorítását is ígérte. Például bérletekkel sem lehetett volna korlátlan ideig várakozni a legkurrensebb helyeken. Mindezekkel a parkolóház szolgáltatása versenyképessé vált volna. Nem így történt. Lényegében maradt a régi rend, a belvárosban lakók által kedvezményes bérlettel használható parkolók zónáját meg ki is bővítették. Nem véletlen, hogy „tágasnak” bizonyult a parkolóház.

– A kihasználtság 38 százalékot ért el nappal, éjjel pedig 10 százalékot a kedvezményes bérlet ellenére. Tizenöt év alatt térült volna meg a beruházás 60 százalékos telítettség mellett. Mi az alapján kalkuláltunk, hogy előtte a felszíni parkolók tele voltak. Sajnos nem tudtunk versenyezni a környéken lakók által megváltott kedvezményes parkológazdás bérlettel. Az feleannyiba került egy évre, mint nálunk egy hónapra – emlékeztetett, majd így folytatta: – Meggyőződésem, hogy a városnak addig volt fontos a parkolóház, amíg létre nem jött. Utána nem. Minden írott malaszt maradt, amit a belváros forgalomcsillapítására, a környezetvédelmére megígértek. Csak ebben az évben tették meg az első lépéseket ebbe az irányba, amikor ősztől a parkolási renden változtattak. Ez figyelmeztető mindenkinek, aki a várossal akar üzletet kötni – tette hozzá.

– A parkolóház bukása 640 millió forint veszteséget jelentett banknak, de azon kevés beruházás egyike volt, ahol az építők, közreműködők mind a pénzükhöz jutottak. Ezek után okkal mondhatom, szinte ajándékba kapta a város a parkolóházat, ezért adhatná olcsóbban is zalaegerszegieknek – zárta Matyéka István mondandóját.

Legkevésbé talán a Csipkeházban lakók örültek a parkolóháznak: megszűntek a megszokott várakozóhelyek, az épületben pedig a kedvezményes parkolás két hónap után ért véget. Igaz, kárpótlásul kibővült a zóna, ahol kedvezményes bérletükkel megállhattak.

– Öt évig ez működött, aztán tavaly elkezdték a Dísz tér északi oldalán parkolókat megbírságolni – mesélte Kámán Ödön. A Tüttőssy 8-ban lakó férfi tekintélyes levelezést húz elő. A papírok a parkolók üzemeltetőjével, illetve az önkormányzattal folytatott vitáját dokumentálják. Igyekezett ugyanis tisztázni, hol jogosult várakozni. Különösen abban a gyakori esetben, ha a számára kijelölt a Tüttőssy utcai I. parkolóban nincsen szabad hely.

Nos, a Dísz tér északi része a kiemelt zónába soroltatott, ott a kedvezményes várakozás a lakóknak megszűnt. Legalábbis ez áll a dr. Kovács Gábor jegyzőtől tavaly júniusban érkezett levélben. Azt írta: a parkolóház miatti helycsökkenésre tekintettel a társasházak lakói megállhatnak a Dísz tér déli oldalán, a színház környéki utcákon, a Technika Háza mögött és a Kovács Károly téren.

A probléma ennél radikálisabb megoldását villantotta fel Dékány Endre önkormányzati képviselő, amikor áprilisban Kámán Ödön problémafelvetésére válaszolva közölte: a belváros közlekedési rendjének megváltozása miatt a Dísz tér északi oldalán nem lesz se parkoló, se közlekedés.

Némi reményt keltett a csipkeháziakban, amikor a VG Kft. megvette a parkolóházat. Ám újabb viták támadtak. Az év végéig még hatályos rendelet szerint a csipkeházi lakók a parkolóházba havi 4000 forintért válthatnak kedvezményes bérletet. Erre biztatta őket az először kiadott szórólap is, amit aztán rövid időn belül megváltoztattak. A VG-nél ugyanis önkényesen úgy értelmezték: ez csak nappali parkolásra vonatkozik.

Ez derül ki sajtóreferensük, Czudor Léna válaszából is, amikor erre rákérdeztünk. „A rendeletalkotók célja ezzel a bérlettel az volt, hogy a környékbeli lakosság számára kedvezményes nappali parkolási lehetőséget biztosítsanak a Csipke Parkolóházban. A két szórólap közötti eltérés oka ennek utólagos pontosítása.”

Csakhogy a rendelet szövegéből ez nem következik.

– El tudja képzelni, hogy aki bérletet vesz, esténként kihajt a parkolóházból reggel meg vissza? – vetette fel Kámán Ödön. Egyébként a rendelet érdekes értelmezését adta Cseke Tibor városüzemeltetési osztályvezető is, amikor Kámán Ödön ott kifogásolta a VG eljárását. Ő így fogalmazott: „a parkolók rendjéről szóló önkormányzati rendelet mellékletében a parkolóházra vonatkozó adatok csak tájékoztatásként szerepelnek.”

No komment...

Ezek után nem csodálható, hogy a november 22-i közgyűlésre a 2013. évi díjakról szóló előterjesztés már így fogalmazott: a parkolóházra érvényes lakossági kedvezményes 4000 forintos bérlet megszűnik tekintettel arra, hogy a nappali tartózkodásra jogosító bérletre ebben a formában nem mutatkozott igény. Új lehetőségként éjszakára és hétvégére érvényes havi bérletet lehet váltani 6000 forintért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!