Hírek

2012.12.18. 17:51

Mindig kell az oltási könyv

Zalaegerszeg - Kutyasétáltatás oltási könyvvel a zsebben. Ez ajánlható minden gazdának januártól, amikortól kötelező az ebek megjelölése transzponderrel, másként: chippel.

Arany Gábor

- Ha a jegyzők, illetve hatósági állatorvosok szigorúan betartják a jogszabályi rendelkezéseket, akkor az ellenőrzéskor, utcán vagy a tartás helyén, kutyaiskolában, a futtatón kérik a chipelés igazolását - hívta fel rá a figyelmet dr. Gombos László zalaegerszegi állatorvos.

- Ezért a kutya oltási igazolványát a gazdának mindig magánál kell tartani. Egy esetleges harapáskor pedig mindenképpen be kell mutatnia a gazdának. Ezt már tudják a rendőrök, a közterület-felügyelők és érintett hatóságok is - tette hozzá.

Egyes híradások szerint januártól a közterület-felügyelők a chip leolvasására alkalmas készülékkel - ez egy pár centis szerkezet - ellenőrizhetik is az ebeket. Az azonosító nélküli állatok gazdái pedig 15-150 ezer forint bírságra számíthatnak. Miután elkészült az állami és kamarai adatbázis, így abba bekerülnek az eb adatai és jövőre már csak chippel ellátott kutya kaphat állatorvosi ellátást. Ebből az is következik, hogy 2014-től már biztosan csak az a kutya lehet transzponder nélkül, amelyiket egyáltalán nem visznek állatorvoshoz. Ezzel kapcsolatban a jegyzőknek kell majd intézkedni, tudtuk meg.

Pár pillanatig tart a chip beültetése, mutatja be dr. Gombos László. Janurától ellenőrizhetik meglétét (Fotó: Katona Tibor)

Dr. Gombos László arról is tájékoztatott, hogy az ellenőrizetlen "kutyagyárak" visszaszorítását célzó rendelet jelent meg minap. Egyrészt változott a tenyésztői szervezetek minősítése és elfogadása, másrészt az oltási könyvbe és útlevélbe csak akkor írható be az adott fajta neve, ha azt a gazda a származási lappal igazolja. Ez azt jelenti, hogyha valaki a származási lapok és chipek megérkezése előtt szeretné a kutyát értékesíteni, akkor a fajtához csak keverék, vagy valamely fajták keveréke írható be. Ez oltási könyvnél kevésbé probléma, mert külön meg lehet jegyezni, hogy milyen fajta. Majd pedig a származási lap megérkezésekor a gazda felkeresi az állatorvosát és igazoltatja vele a fajtát, amit rögzíteni kell az állami adatbázisban is. Ha azt addig a tenyésztő szervezet nem tette meg, ezért ezt minden esetben ellenőriztetni kell az állatorvossal.

- Útlevél esetén azonban már nem ilyen egyszerű a helyzet. A külföldre vitt kutyáknál, származási lap hiányában mindenképpen valamit be kell írni a fajtához, de abban szerepelnie kell a keverék vagy valamilyen hasonló és egyértelmű szónak. Ez pedig az útlevelet kitöltő állatorvos felelőssége. A cél egyértelműen a valódi tenyésztők és szaporítók megkülönböztetése, ám a jelenlegi lassú törzskönyvezés miatt a 3 hónapnál fiatalabb kölykök kiutaztatása nehézkessé válhat. Ennél idősebbeknél pedig már veszettség elleni oltás is kötelező, ami után viszont 21 napot várakozni kell a kiutaztatás előtt, de ez országonkénti eltérhet - hívta fel rá a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!