Hírek

2012.12.16. 08:51

Diós, mákos, kakaós - Minden, ami kalács

Nagykanizsa - A novemberi tortafesztivál után újabb gasztronómiai rendezvénnyel, a Kalácsvarázzsal várta az érdeklődőket a Kanizsa Centrum szombaton.

Steyer Edina

Diós, mákos, káposztás, tökös kalács, zserbó, aszalt szilvás-túrós-mákos koszorú - a Kalácsvarázson egyebek mellett ezeket az ínyencségeket kóstolhatták meg az érdeklődők. A Fejér megyei Orbán Erika például a Nagyrécsei Édes Anyukák hagyományos kakaós kalácsát ízlelgette.

- Igazán pompás, könnyű, jól megkelt - vélekedett az asszony.

A récseiek impozáns asztala szomszédságában csodálhatták meg Erdeiné Burcsi Beáta mézeskalács különlegességeit a látogatók: kisházikót, templomot, kosarat. A kanizsai hölgy immár 15 éve minden karácsonykor készít családjának mézeskalács házat. Mint mondta, saját receptjének kikísérletezésében az újságok és az internet segédkeztek neki, nehézséget a tészta nem, inkább kezdetben csak a ragasztóanyag, a cukormáz okozott.

(Fotó: Szakony Attila)

- A sötétebb házikó tésztájához egy kevés kakaót is használtam - mutatott rá az egyik szemrevaló darabra Beáta. - A díszítéshez pedig bármit lehet alkalmazni, ami ehető és finom.

S valóban, Beáta figuráin láthattunk tök-, szezám- és napraforgómagot, mogyorót, zselécukrot, csokidrazsét és mazsolát is.

Néhány lépéssel odébb találkoztunk a szombathelyi Fehér családdal, melynek tagjai különféle édességeket majszoltak. A legkisebb, a hét éves Balázs, a csokoládéval borított kuglófot két perc alatt eltűntette papírtányérjáról.

- Nagyon szereti a kelt tésztákat, a hagyományos süteményeket és a kalácsot is, persze arra odafigyelünk, hogy mértéktartó legyen -árulta el édesanyja, Fehér Balázsné, hozzátéve: egy helyi ismerősüktől hallottak a programról, s Kaposvárról hazafele csak emiatt tértek be Nagykanizsára.

A szervezők nevében Milassin Tamás marketingvezető elmondta: a Centrumba látogatók a következő évben sem maradnak gasztronómiai programok nélkül. Februárban a már hagyománnyá vált fánkfesztivállal kedveskednek a látogatóknak, tavasszal és nyáron új rendezvényekre, retro fesztiválra és bográcsozásra invitálnak mindenkit. Ősszel a pogácsa- és stanglifesztivál, az elmúlt két évben nagy sikernek örvendő tortafesztivál, végül a most debütált kalácsvarázs várja a vendégeket.

 

A versenyen három kategóriában - kalács, kuglóf, karácsonyi finomságok - húsz csapat mérette meg magát. Közülük kalács kategóriában első lett a Téli idők ízei társulat, megelőzve a Cserháti Szülői Munkaközösség és a VOKE Kodály Zoltán Művelődéi Ház csapatát. Kuglóf kategóriában a SZKES DANCE tagjai bizonyultak a legjobbnak, második lett a Florida, harmadik pedig a Hollywood Nyelviskola gárdája. A zsűri a Karácsonyi Finomságok kategóriában is a Téli idők ízei elnevezésű csapatnak ítélte az első helyet, míg a másodikat a Nagyrécsei Édes Anyukák, a harmadikat pedig a Waldorf Családi Napközi tagjai szerezték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!