Hírek

2012.12.02. 20:26

A reformátusok ünnepe Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - A református egyházközség vasárnap ünnepelte alapításának 86., és a templom felszentelésének 70. évfordulóját. Ez alkalomból domborművet avattak Kálvin János és felesége tiszteletére.

Szabó Judit

A zalaegerszegi református templomot 1942. november 29-én, advent első vasárnapján szentelték fel.

– Erdélyi szecessziós stílusú a templom, kívül-belül nagyon sok fát használtak az építői. A belső teret négy régi, szecessziós kályha díszíti, ezeket Németh Gábor, Németh János keramikusművész nagyapja készítette – ismertette Török Zoltán református lelkész.

Az épület nagyon jó állapotú, két éve konzerválták a fa alkotóelemeit, s kicserélték a csillagot a tetején. Most egy új orgonát építtetnek, a hangszert virágvasárnap szentelik.

Török Zoltán felavatja a Kálvin-domborművet az alkotó, Farkas Ferenc (balról a harmadik) jelenlétében. Fotó: Katona Tibor

A templomszentelés évfordulóján tartott ünnepségen arról is megemlékeztek, hogy 86 éve, 1926-ban alakult meg a városban a református egyházközség, amelynek Zala megye 97 településére terjed ki az illetékességi területe. Az egyházközség intézményfenntartó szerepet is betölt, egy éve a Mandulavirág Fogyatékkal Élők Református Gondozóházát működteti Zalaegerszegen.

A vasárnapi ünnepségen felavatták a reformáció nagy alakja, Kálvin János és felesége, Idelette de Bure domborművét, Farkas Ferenc szobrászművész alkotását.

– Szerettük volna, hogy Kálvin János felesége is megjelenjen a domborművön, aki holland származású, kétgyermekes özvegyasszony volt. Odaadóan ápolta első férjét, akit végül elveszített, később pedig hozzáment Kálvin Jánoshoz. Három gyermekük született, de sajnos mindhárom még csecsemőkorában meghalt. Kevesen tudunk erről az asszonyról, méltatlanul elfeledett, ezért is tartottuk fontosnak, hogy róla is megemlékezzünk – mondta Török Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!