Hírek

2012.12.15. 17:48

A jó szőlőfajta utat talál

Cserszegtomaj - Utcát neveztek el dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítőről a településen. A Cserszegi fűszeres szülőatyja előtt tisztelegve emlékkövet is avattak és szőlőt is ültettek szombaton.

Sámel József

A megemlékezések sorát Bartha Gábor polgármester kezdte, aki hangsúlyozta: Karcsi bácsi a Georgikon Kar kísérleti telepén nemesített Cserszegi fűszeressel híressé tette a települést, amiért örök köszönet jár. A község központjában lévő Barlang utca iskoláig tartó szakaszát nevezték el Bakonyi Karcsi bácsiról, ezzel is kifejezve, hogy a Da Bibere Zalai Borlovagrend alapító nagymesterét mennyire nagyra tartották közösségi és szakemberként egyaránt.

Dr. Bakonyi Károly emlékét szombattól utca is őrzi Cserszegtomajon (Fotó: Sámel József)

Szavait követően a szervezet jelenlegi vezetőjével, dr. Pálfi Dénessel közösen leleplezték az utcanév táblát. Ő beszédében dr. bakonyi Károly munkásságát idézte, kiemelve: szakmaiságában semmiféle féltékenység nem volt, a fajtáit bőségesen adta a termelőknek, az elismeréseket pedig nem erőltette. Azt mondta, ami jó, úgyis utat talál, ami nem, az úgyis felesleges. Gyakran mondta, hogy a szép kor, a fiatalság titka nem a borban, hanem a jó bor mellett összegyűlő jó emberekben van.

Dr. Bakonyi Károlyra dr. Kocsis László, a Pannon Egyetem Georgikon Kar kertészeti tanszékének vezetője is emlékezett, majd elültették a nemesítő két fajtáját. Ezután a szakember lánya, Bakonyi Judit idézte fel édesapja alakját. A rendezvény végén az általános iskolában kiállítást nyitottak dr. Bakonyi Károly emlékére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!