Hírek

2012.11.29. 18:44

Vidéki színházak gazdasági vezetői tanácskoznak

Az ország több, mint 20 színházának gazdasági vezetője vesz részt azon a találkozón, melyen a teátrumokat érintő financiális, illetve fenntartással kapcsolatos változások, lehetőségek kerülnek terítékre.

Péter GyöngyiSzabó József, Pánczél Sándor, Horváth Ilona, Markó Angéla, s a házigazda teátrum direktora, Besenczi Árpád (Fotó: Katona Tibor)

A vidéki színházak gazdasági igazgatói évente egy-két alkalommal adnak egymásnak randevút. A találkozót  mindig másutt tartják, a tegnap útnak indított, ma záruló tanácskozás  házigazdája a  Hevesi Sándor Színház, helyszíne pedig az  Arany Bárány Hotel. A programra tegnap 21 társulat gazdasági vezetője érkezett, a csapat ma kiegészül még  egy kollégájukkal, tudtuk meg a rendezvény hátteréről Szabó Józseftől, az egerszegi teátrum szakemberétől.  

-  Ez egy baráti találkozó, mely mögött komoly szakmai munka van. Lényege, hogy egy-egy aktuális, speciálisan színházat érintő törvényváltozás esetén összejöjjünk. Előtte egyeztetjük, milyen kérdésekkel foglalkozzunk, vagyis a program több teátrum javaslata alapján áll össze - tájékoztatott  a kecsekeméti Katona József Színházat képviselő Horváth Ilona. - Ennek megfelelően most is mindegyik téma olyan, melyben  a jelenlévő vidéki és budapesti színházak egyaránt érintettek. 

A tapasztalatcserét is szolgáló rendezvényen elnevezése ellenére ugyanis fővárosi együttesek képviselőit is szívesen látják. - A vidéki városokból gyakorlatilag mindenki itt van és  Budapestről is jöttek. - Sehol másutt nem tudunk ugyanis konzultálni, a városok többségében egy színház működik, egymásra vagyunk utalva, így ez természetesen egy fontos fórum számunkra - fogalmazott Markó Angéla, a győri Nemzeti Színház ügyvezető igazgatója. Ma előadást tart a budapesti Kolibri Színház gazdasági igazgatója, Pánczél Sándor is:  a központi költségvetési támogatás elosztásáról beszél. Ezt  eddig a nézőszám és a helyi támogatottság határozta meg, ez évben először azonban szubjektív szempontok is szerepet játszottak benne. - Három dolgot vettek figyelembe: a  nézőszámot 30 százalékban, 20 százalékban  az objektív és 50 százalékban  a szubjektív mutatók alapján alakították ki a pontrendszert, mely alapján  felosztották a költségvetést - összegzett a szakember, aki a döntést hozó bizottság külső szakértője volt.  Jómagam azt szerettem volna, ha utóbbi kisebb hányadot tesz ki, ám a bizottság ragaszkodott az elképzeléséhez. Igazából így tudják támogatni  az értékteremtő színházakat úgy, hogy a többi színházat se lehetetlenítsék el költségvetés szempontjából.


Ezek is érdekelhetik